Přihlásit

Myslivci se handrkují o část honitby, již přeťala dálnice (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spor dvou sousedních sdružení na Hradecku nemohou vyřešit ani úřady. Jedinou cestou je jejich vzájemná dohoda.

Stará Voda/Dálnice D11. Trn v oku mysliveckého sdružení Svornost ze Staré Vody na Hradecku. Poté co myslivci vyřešili potíže s umírající zvěří pod koly aut, na obzoru se objevil další problém.

Přechody pro zvěř jsou nedostatečné

"Dálnice rozdělila honitbu sousedů z Chýště na dvě území. Užší pruh podél silnice sousedí s naší honitbou a zvěř přechází do tohoto pásu. Bohužel přes dálnici není dostatek migračních cest, aby mohla pokračovat dál na ono větší území honitby, nebo naopak přecházet zpět do naší," vysvětlil hospodář sdružení Svornost Jaroslav Lhoták. Zvířata tak odcházejí převážně z pozemků mysliveckého spolku ve Staré Vodě a sousední myslivci z Chýště mají poměrně snadnou úlohu. "Přejedou dálnici a na úzkém pruhu honitby zvěř střílejí. Tím si v podstatě nijak razantně nezasahují do větší části vlastní honitby," upřesnil Petr Vokatý, honební starosta. Rázem je tak problém na světě, se kterým si nevědí rady ani úřady.

Honební společenstvo Chýšť odmítlo s námi o situaci hovořit a nechtělo celý spor nijak komentovat. Myslivecké sdružení Svornost udělalo první krok a obrátilo se na magistrát v Hradci Králové. Ten však vzhledem k území, o které se jedná, předal věc kolegům do Pardubic. "Žádali jsme o přidružení vzniklého pruhu k naší honitbě, ale zákon stojí proti nám. Nájemní smlouvy na pozemky tvořící hranice honiteb jsou platné do roku 2010 a ze zákona nelze takové území odebrat," doplnil informace Vokatý. Jeho slova potvrzuje i Miroslav Míča, vedoucí odboru životního prostředí pardubické radnice, jež problém řešila. "O návrhu na přičlenění území jsme rozhodli začátkem prosince loňského roku. A to tak, že pozemek zůstane honebnímu společenstvu Chýšť," řekl Míča. Podle zákona totiž skutečně neexistuje jediná možnost, jak problém vyřešit. "Obě společenstva by se musela dohodnout mezi sebou a my jejich dohodu budeme akceptovat," dodal Míča.

S tímto názorem souhlasí i Pavel Kamenický, vedoucí odboru životního prostředí hradeckého magistrátu, který případ Pardubicím předával. "Chtěli jsme tedy, aby do skončení nájemní doby bylo území neutrální a nesměl na něm lovit nikdo. Opět je však možná pouze dohoda, kterou již sousedé z Chýště odmítají," sdělil zklamaně Vokatý. Ani k tomuto tvrzení se nepodařilo získat vyjádření mysliveckého spolku v Chýšti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.