Přihlásit

Kachny březňačky už hnízdí. Začíná tedy jaro (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA
Konec zimy se blíží. Neklamným důkazem tohoto tvrzení jsou tzv. přírodní poslové jara.
 K sněženkám, rozkvetlým jívám a předčasně se pářícím zajícům se přidali i divocí ptáci. Hnízdit se totiž "mimo harmonogram" rozhodly i kachny divoké. Právě hnízdění "březňaček", jak se kachně divoké říká, není na konci února zcela obvyklou věcí. "Je to něco mimořádného. Běžnější je to v březnu. Už proto nese název březňačka," řekl Petr Voříšek z České společnosti ornitologické. Příčinu toho, že se příroda probouzí rok od roku dřív, vidí ornitologové v údajných klimatických změnách způsobených globálním oteplováním. "Nepochybuji o tom, že oteplování má vliv na přírodu jako takovou. Bohužel neexistuje ještě žádná vědecká studie, která by tento jev přesně popisovala," posteskl si Voříšek z ornitologické společnosti.
Kachna divoká není jediným tvorem z ptačí říše, který "startuje" jaro. Již delší dobu jsou v přírodě vidět a slyšet skřivani, špačci a čejky. "Většinou jsou to ptačí migranti z Itálie či Francie. Nemají to daleko a načasování návratu je u nich z větší části řízeno geny," sdělil Petr Klvaňa z Kroužkovací stanice Národního muzea Praha.
 Velmi hlasitým "tlampačem" jara je na českých řekách racek chechtavý. "S rackem je to složitější. Polovina z jeho populace přivykla zdejšímu prostředí a nemá potřebu migrovat. Proto je k slyšení a vidění i v zimě, nejenom na jaře," vysvětlil Petr Voříšek z České společnosti ornitologické.
 Kachny jsou na řekách a rybnících zastoupené hojně. Zásluhu na tom mají myslivci. "Uměle je vysazují. Dělají to na kšeft. Pozvou si kolegy z Německa a ti je postřílí," podotkl Klvaňa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.