Přihlásit

Jaro už v únoru? Hlavně komplikace (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
Zimní bundy a čepice zůstaly na věšácích. Lidé na jižní Moravě si už v polovině února užívají jarního počasí. Podle meteorologů vydrží teploty nad deset stupňů Celsia až do poloviny března. "V Brně by v úterý mohlo být až sedmnáct stupňů Celsia," řekl včera meteorolog Mojmír Martan. Podobné počasí bylo naposledy na jaře v roce 1989. Lidé si tepla užívají. "Vypadá to jako duben. Je to fajn, člověk může vyjet třeba na kolo. Včera jsem se dokonce opalovala na sluníčku," pochvalovala si překvapivé oteplení učitelka Renata Koutná z Brna. Zimní bundy a kabáty by však lidé úplně odkládat neměli. V noci bude totiž pořád ještě zima, teploty mohou stále ještě klesnout pod nulu. První jarní květiny a pučící stromy potěší sice všechny romantiky, lidé trpící alergiemi si však musejí začít dávat pozor. Začátek pylové sezóny vyhlásili alergologové dokonce už před čtrnácti dny. Alergici by se podle nich měli vyhnout hlavně jívám, mezi které patří známé kočičky. Kvést začíná i další z alergenů, bříza. "Lidé citliví na pyly by si měli po procházce v přírodě vyměnit oblečení, umýt obličej, osprchovat se a umýt si vlasy," radí alergolog Tomáš Rohovský, jak předejít svědícím očím a rýmě. Příznaky alergie by přitom neměli podceňovat a v případě zdravotních komplikací vyhledat ordinaci alergologa. "Z obyčejné neléčené alergie se totiž velmi často vyvine astma," varuje Rohovský.
Rekordní teplo nedělá radost ani zemědělcům. Pokud se po rekordním teplu ochladí, mráz může zničit úrodu.
"Všechny práce začaly mnohem dřív, než je obvyklé a v některých místech kraje už na pole vyjely traktory. Už teď víme, že předčasné jaro nebude dobré. Příroda se již probouzí a rostlinám by mohlo ublížit, kdyby se znovu ochladilo," řekl Jaroslav Hunkes ze společnosti Agro-Tuřany.
Předčasné jaro znamená pro zemědělce rychlejší start. "Stejně jako příroda musíme předstírat, že už je jaro. Proto už přihnojujeme a připravujeme setí," uvedl Hunkes.
Problém je i ten, že na to, jak vysoké jsou teploty, málo prší. "Aby rostlinám dřívější jaro prospělo, muselo by to být v kombinaci s deštěm. Takto vzniká vláhový deficit a to může způsobit, že úroda bude menší," vysvětluje Věra Zelená z Ústavu biologie rostlin Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.
Příští týdny budou skutečně podle meteorologů suché. "Postižena bude i jižní Morava," říká Mojmír Kohut z oddělení agrometeorologie.
Jaro v únoru nesvědčí ani zvířatům. Lesníci se bojí, že se začnou množit dřív. Mláďata by pak mohla mít problémy s ochlazením. "Kdyby ještě přišly mrazivé deště, mláďata uhynou," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Brně Vlastimil Resler.
Do zoologické zahrady v Brně přišel o víkendu díky jarnímu počasí rekordní počet návštěvníků. "Bylo tady jen v neděli přes tři tisíce lidí," uvedl mluvčí zoo Pavel Hrazdíra.

VENDULA JIČÍNSKÁ

Foto - U VODY. Brňany vylákalo slunečné a teplé počasí k Brněnské přehradě. Teplo bude i dnes. Meteorologové předpovídají, že v Brně může být až sedmnáct stupňů.
Foto - Deník/Drahomír Stulír


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.