Přihlásit

Černých štětináčů stále přibývá (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chrudimsko
Stavy spárkaté zvěře na Chrudimsku jsou stabilizované. Vypovídá o tom počet uskutečněných odstřelů. Lov srnčí zvěře skončil posledním dnem roku, sezona přinesla 1170 odstřelů. Také více než 900 kusů zajíců znamená mírný nárůst odstřelů o padesát až šedesát kusů.
"Zvěř neohrožuje krutá zima ani obvyklý nedostatek potravy. Žádné větší úhyny teď nemáme hlášeny," říká Jiří Ročňák, myslivec a pracovník odboru životního prostředí chrudimského městského úřadu. Podle Ročňáka se naopak v posledních letech výrazně navýšily stavy černé zvěře.
"Také to mají na svědomí velmi mírné zimy," vysvětluje myslivec. Rostoucí počty divokých prasat lze poměrně přesně dokumentovat i na počtu provedených odstřelů. "V minulé sezoně byly odstřeleny asi čtyři stovky divočáků. Letošní sezona ještě zdaleka neskončila a sloveno bylo prozatím už více než 700 prasat," uzavírá Jiří Ročňák. Na vysoké stavy černé zvěře poukazují opakovaně zemědělci, kterým tato zvířata dokážou způsobit velké škody na hospodářských plodinách.

Další informace na chrudimsky.denik.cz/prasata

Foto - DIVOKÁ PRASATA vadí zemědělcům, na stolech labužníků patří ale maso z divočáků mezi vyhledávané lahůdky.
Iustrační Foto - Karel Dvořák

(man)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.