Přihlásit

Ploty musí z miliardářovy obory pryč (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějov
Ploty v daňčí oboře, kterou má u Radějova na Hodonínsku pronajatou firma Hamé Babice miliardáře Leoše Novotného, měly ochránit vzácné orchidejové louky před zvěří. Ochránci přírody je ale musejí odstranit. Nařídil jim to strážnický stavební úřad, protože k tomu nezískali souhlas vlastníků zdejších pozemků.
 Drátěné ploty v celkové délce asi kilometr a půl v rezervaci Kútky nechala vloni postavit Správa CHKO Bílé Karpaty. Ochranáři měli podezření, že daňci orchideje ničí, a chtěla tak dokázat, že v místech, kam se kvůli plotům nedostanou, se kytkám daří daleko lépe. Jenže zapomněli, že podle nového stavebního zákona si i na takové oplocení musí vyřídit stavební povolení. "Požádali si o ně dodatečně, což je možné, ale jelikož nezískali souhlas některých vlastníků, nemohli jsme povolení vydat," uvedl vedoucí strážnického stavebního úřadu Jan Říha. Ploty jsou tak dál černou stavbou a úřad již nařídil, aby je Správa CHKO do června odstranila.
 "Ještě zvažujeme, zda se odvoláme, v každém případě však maximálně využijeme lhůtu na jejich odstranění. Příznivé je pro nás alespoň to, že většina zdejších orchidejí kvete v květnu, dřív, než ploty budeme případně muset dát pryč," uvedl vedoucí Správy CHKO Bílé Karpaty Jiří Němec, který se ohradil proti tomu, že by ploty byly příčinou úhynu patnácti kusů daňků, jak zaznělo v úterní reportáži České televize. Ta odvysílala i záběr na uhynulého daňka, který měl zaklesnutý přední běh v drátěném plotu.
 "Tento typ plotu se v lesích běžně používá a i v této oboře jsou ho kilometry. Chrání se jím hlavně mladé výsadby," uvedl Němec. Podle něj se o ně sice zvěř může poranit, není to však zase až tak běžné.
 Leoš Novotný v oboře chystá přestavbu hájovny. Správa CHKO je s ním i kvůli tomu ve sporu.
Majitel Hamé Babice již podal žádost o vydání územního rozhodnutí na přestavbu hájenky a stavební úřad na příští pátek svolal její veřejné projednávání.
 "Je to běžná záležitost, účastníci řízení se tak mohou k záměru vyjádřit, mohou to však udělat i mimo ně, písemně nebo ústně," uvedl vedoucí strážnického stavebního úřadu Jan Říha.
 "Pokud budeme mít možnost se k přestavbě hájovny vyjádřit, uděláme to," řekl vedoucí Správy CHKO Bílé Karpaty Jiří Němec. Podle něj nebyl vliv této stavby na životní prostředí posouzený tak, jak by měl. "Posoudil se jen povrchně vliv na evropsky významné druhy, v blízkosti hájovny však žijí i další kriticky nebo silně ohrožené druhy živočichů," dodal Němec.
 Přestavba hájovny u Radějova sice nakonec tímto procesem prošla, ale Leoš Novotný bude muset splnit sedmatřicet podmínek. Mimo jiné mu kraj uložil zajistit kropení cest, aby se při stavbě neprášilo. A už při přípravě musí myslet na protihluková opatření a po dokončení smí zasadit jen stromy a keře, které mu odsouhlasí Agentura ochrany přírody a krajiny. Zeleň pak bude muset udržovat podle jejích pokynů.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.