Přihlásit

Aktuální téma: Měsíc březen v myslivosti (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní zima byla opět mírná. Napajedla byla ve velmi suchém únoru zvěří často navštěvována, proto je nutné je vyčistit a doplňovat dle průběhu počasí čerstvou vodou. V teplejších regionech proběhlo setí jarních obilnin a máku. Díky docela vysokým cenám zemědělských komodit se na česká pole vrací intenzivní zemědělství a velká mechanizace.
Začátkem března se na polích objevují první mláďata - zajíčci. Většina jich zahyne pod zemědělskou mechanizací při přípravě půdy pro setí a díky přemnožení krkavcovitých druhů zvěře. V březnu myslivci kontrolují zdravotní stav zvěře a provádí se sčítání zvěře ve dvou termínech. Srncům již dorostly parůžky, které mají pokryty hustým "lýčím". Tlumení nebezpečné střečkovitosti srnčí zvěře CERMIXem neproběhlo opět díky teplejšímu průběhu počasí nejlépe, a proto je nutné věnovat výskytu střečkovitosti v letošním roce větší pozornost.
Na valných hromadách myslivecká sdružení hodnotí uplynulý myslivecký rok. Březen je obdobím konání mysliveckých zkoušek, kdy jsou zhodnoceny vědomosti nových uchazečů o zkoušky z myslivosti, kteří prošli náročnou teoretickou přípravou a roční praxí v honitbách.
Spárkatá zvěř se stále pohybuje v tlupách, které mohou mít i několik desítek kusů. To však není projevem přemnožení zvěře, jak se mylně domnívají ekologičtí aktivisté. S postupným oteplením se budou tlupy rozpadat a srnci budou postupně vyhledávat svá teritoria. U samic spárkaté zvěře dochází ke zrychlení vývoje plodů.
V honitbách je nutno udržovat klid. Zvěři nejvíce škodí lidská bezohlednost zvláště od provozovatelů adrenalinových sportů. Ekologičtí aktivisté se snaží u veřejnosti vyvolat mylný dojem o celoplošném přemnožení spárkaté zvěře, čímž se snaží pouze o diskreditaci nového Zákona o myslivosti a zviditelnění svých aktivit.

Péče v předjaří

Zima byla díky malé sněhové nadílce znovu slabší. To se pozitivně projeví na dobré plodnosti spárkaté zvěře. Srnčí zvěř ztratila většinu tukových zásob a vyhledává každou příležitost k pastvě. Krmiva již předkládáme v menším množství, abychom předešli zdravotním komplikacím přechodu na čerstvé výhonky trav a řepky, které mají nevyhovující poměr živin, nedostatek vlákniny, což vyvolává u zvěře průjmy. Vhodné je pokračovat v přikrmování stále stejnými krmivy, tedy kvalitní luční seno v kombinaci s malým množstvím kvalitní siláže, senáže a ovsa. Srncům již dorostly parůžky, které mají pokryty hustým "lýčím". I v letošním roce bylo velmi problematické předkládání odčervovacích přípravků pro zvěř proti vnitřním parazitům a střečkovitosti, protože zvěř navštěvovala krmelce nepravidelně. To bude vyžadovat od myslivců zvýšenou nutnost monitoringu parazitů a střečkovitosti v letech následujících.
V honitbách se v průběhu března objevují první zajíčci, jsou však citliví na mráz, útoky drobných šelem a krkavcovitých ptáků. Pozitivní vliv bude mít letošní časné setí jařin, které proběhlo mnohde již v únoru. Většina prvních zajíčků zahyne pod velkou zemědělskou mechanizací při přípravě půdy pro setí. Širokozáběrová a rychle se pohybující zemědělská mechanizace se v poslední době opět rozvíjí a je velmi necitlivá vůči zvěři díky velké šířce pracovního záběru a vysoké pracovní rychlosti na poli, což má katastrofální důsledky zejména na "březňáčky".

Březnové pranostiky
Kuká- li žežulka mnoho v březnu, klepe- li čáp a přilétá divoká husa, je jaro dobré.
Na sv. Anežku čejka musí snést vajíčka, i kdyby je měla snést do sněhu.
Na Řehoře zima se ukazuje, liška z nory vesele vykukuje, bude- li však pěkný čas, vrátí se do nory zas.
Na sv. Řehoře snáší kachna první vejce.
V březnu prach a v dubnu bláto- sedlákovi roste zlato.
V březnu vítr, v dubnu déšť - pak jistě úrodný rok jest.
Lépe od hada být uštknut, než v březnu od slunce ohřát. Adventní list dočká- li marcového, nebudeš snídat, sedláčku, chleba režného.
Březnové slunce má krátké ruce.

Ing. Jiří Šilha, Ph.D.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.