Přihlásit

Myslivci na Slovácku: Zvěře bude spíše přebytek (Slovácké noviny - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Spokojenost s letošní mírnou zimou vládne mezi myslivci na Slovácku. Zvěř je v dobré kondici a bez úhynů, ne jako tomu bylo při předloňských krutých mrazech. Potvrdil to Ivan Mařák z Mysliveckého spolku v Kostelanech nad Moravou.

Nejsou úhyny

"Před dvěma lety jsme měli velké úhyny srnčího a zajíců kvůli mrazu i kvůli povodni. Letos je stav příznivější. Někteří zajíci se už rodí, při těchto teplotách mají velkou šanci na přežití," uvedl Mařák. Podle něj mírná zima zvěři prospívá. Mohou se však objevit i nadprůměrné početní stavy. "To pak musíme řešit problémy s reprodukcí a redukovat počty. Vše se uvidí na zítřejším sčítání," podotkl Mařák. S klidným srdcem vstupuje do honitby také Petr Ondrůšek. Podle něj zima v podstatě žádná nebyla. "My také sčítání teprve plánujeme. Už teď však mohu říct, že úhyn bude minimální. S tímto je vždycky problém. Zvířata často zemřou při srážce s vozidlem na silnici a kvůli predátorům, například liškám, všechny padlé kusy ani nemusíme najít," poznamenal Ondrůšek.

Zvířata potřebují klid v lese

Letošní mírná zima podle mluvčího Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Šilhy pomohla k menší spotřebě krmiv. "Kvůli dvojnásobné ceně oproti loňsku byly náklady vyšší," uvedl Šilha. V honitbách je podle něj nutno udržovat klid. "Zvěři nejvíce škodí lidská bezohlednost, zvlášť od provozovatelů adrenalinových sportů," upozornil na problémy Šilha.

TEREZA BIČANOVÁ

Foto - PŘIKRMOVÁNÍ. Zvěř se může přikrmovat i jablky.
Foto Deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.