Přihlásit

Jelen Pepa - nová hvězda internetu (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vimperk
Sledovat jelena krok za krokem se v přírodě podaří jen málokomu. Na internetových stránkách Národního parku Šumava však mohou milovníci přírody vidět, jak daleko a kam chodí několik místních jelenů a rysů. Zvířata opatřená vysílačkami a pojmenovaná konkrétními jmény sledují místní vědci již od roku 2005. "U rysů dokonce již od poloviny devadesátých let," řekl Deníku Pavel Šustr, koordinátor projektu v národním parku. Nedávno začali odborníci výsledky sledování zveřejňovat na internetu. "Údaje o poloze zvířat se tam však objevují s určitým zpožděním, aby zvířata nemohl objevit například pytlák," dodala Zdenka Křenová, vedoucí výzkumu a ochrany přírody správy parku. Sledování přineslo řadu překvapivých a nových informací. "Třeba myslivecká tradice říká, že srnec celý život tráví na relativně malém území. Naše výsledky říkají, že existuje celá řada zvířat, která migrují na hodně velké vzdálenosti kolem třiceti kilometrů. Rekord máme šedesát kilometrů u srnce, a přes sto kilometrů u jelena," zmínil Šustr. Jeleni se podle něj dělí do dvou skupin. Jedna je stále na stejném místě, druhá se přesouvá do vyšších poloh v létě a do nižších nadmořských výšek v zimě.Některé chování zvířat si vědci nedokáží vysvětlit. Například když srna s malým mládětem přešla v květnu přes hřeben, kde byl v květnu ještě metr sněhu. "Zatím pro to nemáme vysvětlení. Může tam hrát roli vyrušení, ať už člověkem nebo dravcem," dodal Šustr. Ke sledování jelenů, srnců, rysů, ale třeba i soviček puštíků chtějí přidat i losa. "Je tam riziko, že nemusíme uspět, protože ta populace je velmi malá," dodal Šustr.

Foto - JELEN EVROPSKÝ. Jeleny na Šumavě mohou zájemci sledovat na internetu.
Foto - ČTK

DALIBOR DOSTÁL

Vyšlo také v: Benešovský deník, Boleslavský deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Nymburský deník, Příbramský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.