Přihlásit

Březňáčci se narodili (Blesk Hobby)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V mnoha honitbách ještě leží sníh, ale s jarem přichází na svět nový život. Na polích a mezích se krčí na suchých místech malí zajíčci - březňáčci. Když se vydáte do lesa, můžete se potkat se selaty prasete divokého. Matka si svá mláďata hlídá a ve strachu o ně může na člověka dokonce zaútočit. V temnotě podzemních nor přicházejí na svět slepá mláďata jezevců, která prohlédnou za 4 až 5 týdnů. Víte, že zvířata žijící přes zimu v hejnech nebo tlupách se začínají oddělovat do párů? Potkáte jednotlivé kusy srnčí, daňčí i jelení zvěře. Koroptve přezimují v hejnkách, ale v březnu se také oddělují do párů, aby se společně staraly o svá kuřátka. Na rozdíl od bažantích kohoutků, kteří mají každý u sebe tři až sedm slepiček. Námluvy slaví i draví ptáci, například u káně to poznáte snadno - kroužící na obloze vydává charakteristické pískání, kterým provází zásnubní lety. A z tažných ptáků přilétají sluky. Jak zjistíte, zda už je čas na pozorování slučího tahu? Stačí sledovat, až poprvé uvidíte poskakovat konipasa bílého.

Eva Prouzová, Myslivecké sdružení Kamenice nad Lipou

Výzva pro čtenáře - Napište nám své dotazy ohledně myslivosti, rybaření a všeho, co vás zajímá o počasí. Na nejzajímavější otázky vám v některém z příštích čísel odpoví naši odborní poradci. Svůj dotaz označte heslem: Toulky přírodou.

Připravila: Gabriela Koulová, text a Foto - Eva Prouzová, Vladimír Zelenka, Martin Mithofer, Hydronet, Meteopress a archiv redakce

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.