Přihlásit

Prodal samopaly. Má je totiž rád (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
Odmalička měl rád zbraně, a protože není sám, rozhodl se v tomto koníčku podpořit i své přátele, tvrdí pětačtyřicetiletý Karel Wirgl ze Znojma.
 Jenže "pomáhal" tak, že jim prodával samopaly a příslušenství. Tedy vojenský materiál, který se svým zbrojním průkazem nesmí vlastnit.
Bývalý policista za nedovolené ozbrojování dostal tříletou podmínku na osmnáct měsíců.
 U soudu se začal Wirgl hájit historkou o tom, jak má zbraně rád. "Našel jsem v opuštěném domě starý samopal a úplně jsem se do něj zamiloval," uvedl včera. Po sedmnácti letech služby u policie převzal doma ve Znojmě obchod s mysliveckým zbožím a své vášni se mohl začít věnovat naplno. Na burzách potkával lidi s podobnými zájmy a často se ho ptali, zda by jim nemohl nějaký specifický kus sehnat.
 Nakonec podle vlastních slov povolil a přes známého postupně získal čtyři samopaly typu Škorpion, které prodal do Rakouska. Bez patřičných povolení, byť se jednalo o zbraně s označením hromadně ničivé.
"Nikdy bych je ale neprodal třeba Albáncům, kteří ke mně také chodili a ptali se, jestli bych jim nemohl něco zprostředkovat," hájil se Wirgl. Za takové jednání mu hrozil až desetiletý trest odnětí svobody. Dostal však nejnižší možný.
 "Obžalovaný s vyšetřovateli a soudem spolupracoval, přiznal se a projevil lítost. Navíc zbraně držel a prodával v řádech kusů, takže i společenská nebezpečnost jeho jednání byla nižší," zdůvodnil trest předseda tříčlenného senátu Aleš Novotný.
 "Byl jsem hlupák, z mé strany to byl naprostý exces, ačkoliv je to můj velký koníček," kál se Wirgl.
 Rakouští známí, rovněž fanoušci zbraní a myslivci, se k němu ale ve svých výpovědích nehlásili a přátelství popírali. Wirgl přitom neustále zdůrazňoval, že zbraně neprodával kvůli zisku. Ale kvůli vzájemným sympatiím a lidem, kterým věřil, že jeho zboží nepoužijí k protiprávnímu jednání. Přesto u něj policie při domovní prohlídce zabavila 985 euro, které podle obžaloby za zprostředkování zinkasoval.
 Policisté Wirgla dokonce sledovali a odposlouchávali jeho telefon. Rozsáhlejší trestná činnost se nepotvrdila, i když původně čelil ještě několika dalším obviněním.
 "Zabývali jsme se i trestným činem porušování předpisu o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Zde jsme kvůli počtu kusů zbraní neshledali obžalovaného vinným, ačkoli skutečně odešly za hranice," tvrdí soudce Novotný.
 Problémy měl Wirgl i kvůli tlumičům a přístrojům na noční vidění, které spolu se samopaly od roku 2005 podle žaloby prodával. Policisté u něj doma a v obchodě všechno našli, přitom nic z toho nemůže bez patřičného oprávnění mít u sebe.
 U přístrojů na noční vidění se Wirgl hájil, že si hlídal, aby nepáchal nezákonnou činnost. "Schválně jsem z nich odstraňoval montáž, aby se na zbraně nedaly upevnit," uvedl směrem k soudci. Mluvil i o tom, že si všechno ověřil na ministerstvu vnitra, i když o tom žádný doklad neměl. "Když obejdete jen pár obchodů tady po Brně, tak na takové zboží určitě narazíte i jinde," uvedl jako jeden ze svých dalších argumentů. Navíc měl některé součástky u sebe mít jen kvůli opravě. Senát mu v tomto bodě nakonec dal za pravdu.
 Wirgl se teď bude muset se svou sbírkou rozloučit. Kromě podmínečného trestu byl potrestán i propadnutím peněz, které prodejem získal. Zabaveny mu budou i všechny zbraně a doplňky, které u sebe nashromáždil, aniž by si k jejich vlastnictví opatřil dobrozdání úřadů. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Wirgl a jeho právní zástupce se práva na odvolání vzdali, státní zástupce si možnost odvolat se v zákonné lhůtě ponechal.

***

* Nepovolený prodej vojenských zbraní

Karel Wirgl ze Znojma podle obžaloby prodal třem zákazníkům, sběratelům zbraní, čtyři české samopaly značky Škorpion, které pak byly vyvezeny do Rakouska.
Podle něj proto, že věděl, že je shánějí do svých sbírek. Škorpiony mají dobré jméno.
Samopaly prodal ve svém obchodě s mysliveckými potřebami.
Doma nelegálně přechovával jako sběratelské kousky tři další samopaly.
Jak a od koho zbraně sehnal, se stane zřejmě předmětem jiného soudního procesu.
Držení funkčních samopalů zákon v České republice neumožňuje.
Pokud je někdo vlastní jako sběratel, musí být nefunkční.

Foto popis: MILOVNÍK ZBRANÍ. Bývalý policista Karel Wirgl ze Znojma včera před krajským soudem vysvětloval, proč a komu samopaly do Rakouska prodával.
Foto Autor - Foto - ČTK

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.