Přihlásit

I myslivci a hasiči musí přiznat příjmy svých zájmových spolků (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Povinnost podat daňové přiznání nemíjí ani zájmové spolky. Myslet na ni musí sportovní kluby, myslivecká sdružení, spolky rybářů, hasičů, zahrádkářů, chovatelů atd., kterých je v celém Jihočeském kraji přibližně 3900. Co a jak taková sdružení musí zdanit, jsme se zeptali Pavla Trska, vedoucího oddělení daně z příjmů právnických osob na Finančním ředitelství v Českých Budějovicích.

Mají zájmové spolky povinnost podávat přiznání?

Ano, ale pouze v případech, kdy mají zdanitelné příjmy.

Můžete to nějak přiblížit?

Samozřejmě, existuje několik případů, prvním takovým je situace, kdy spolek dosáhl zisku z činnosti, ke které byl zřízen. Dalším takovým případem je situace, kdy spolek má příjmy z jiných činností než z těch, ke kterým byl zřízen, např. poskytuje služby, provozuje občerstvení, uspořádá ples, a to i v případě dosažení ztráty z těchto aktivit.

I v případě uspořádání plesu? Není to přehnané?

Nikoliv, tato činnost není činností, k níž byl spolek zřízen a příjmy z pořádání plesu proto musí uvést v daňovém přiznání.

Existují ještě i jiné případy?

Ano, ještě existují další dvě důležité situace, kdy vzniká povinnost podat přiznání, a to tehdy, má-li spolek příjmy z pronájmu nebo z reklamy. Např. sportovní klub pronajímá hřiště, klubovnu atd. nebo umisťuje na stadionu nebo na dresy hráčů reklamu. I v těchto případech je povinností podat daňové přiznání a tyto příjmy vněm uvést.

Ale proč, vždyť tyto příjmy většinou slouží k financování jejich zájmové činnosti?

Ano souhlasím, toto je ostatně důvod, proč mají tyto spolky možnost si v přiznání základ daně snížit až o tři sta tisíc korun. Ovšem úsporu daňové povinnosti dosaženou tímto snížením musí v následujících třech letech utratit za svou ztrátovou činnost hlavní. Jak můžete posoudit, většina těchto spolků provozujících pouze svou zájmovou činnost nakonec daň neplatí.

Není tedy podávání daňového přiznání zbytečné?

Nikoliv. Zákon stanoví, že každý si musí ve svém daňovém přiznání nejen uvést veškeré příjmy a daň si vypočítat, ale rovněž musí uvést i veškeré výhody, které chce uplatňovat. Jinak k nim nelze přihlédnout.

Znamená to, že když spolek přiznání nepodá a přijde k němu finanční úřad na kontrolu, tak již nemá možnost si základ daně snížit?

Bohužel je to tak, správce daně by v takovém případě přistoupil k doměření daně, avšak k odečtu by již přihlédnout nemohl. Navíc by vyměřil i penále. Jak vidíte, povinnost podání daňového přiznání se nevyplácí podceňovat. Pouze připomínám, že finanční úřady se v rámci své činnosti zabývají vyhledáváním i těchto případů. Bylo totiž zjištěno, že řada spolků své povinnosti vůči finančním úřadům zanedbává, a to i v případě významných částek.

Ale tyto spolky mnohdy fungují pouze z příspěvků svých členů. Zdaňují se i tyto příspěvky?

Nikoliv, členské příspěvky, dary a dotace se nezdaňují.

Dokdy musí spolek přiznání podat?

Do 31. března 2008. Závěrem bych ale dodal jednu potěšující zprávu. Tyto spolky mohou i nadále vést jednoduché účetnictví, a to za předpokladu, že jejich celkové příjmy za poslední uzavřené účetní období jsou nižší než tři miliony korun.

(red)

Foto - DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ.
Formuláře pro daňová přiznání je třeba podat do konce března.
Ilustrační foto Archiv deníku

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.