Přihlásit

Záchranné stanice loni ošetřily 10 000 zraněných zvířat (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptáci, kterých pracovníci stanic v loňském roce ošetřili 6000, jsou nejčastěji ohroženi střetem s auty (420) nebo popálením od elektrického vedení (370). Každý rok také přibývá opeřenců, kteří byli lapeni kočkou či psem (170). Dnes o tom informovala Zdeňka Nezmeškalová z organizace Zvíře v nouzi.

"Celá třetina přijatých ptáků jsou mláďata, která se do stanice dostala mnohdy úplně zbytečně," upozorňuje Nezmeškalová. Lidé se totiž mylně domívají, že mladí ptáci, kteří se při prvním vylétnutí z hnízda ocitnou na zemi, potřebují pomoc. Podle pracovníků záchranných stanic ale nalezenému ptačímu mláděti nejvíc pomůže, když si ho lidé nebudou vůbec všímat. "Jediné, co mohou udělat pro to, aby se nestalo kořistí například kočky, je zvednout ptáče na nejbližší větev nebo jiné vyvýšené místo," dodává Nezmeškalová.

Na pomoc zraněným či handicapovaných zvířatům byla zřízena veřejná sbírka Zvíře v nouzi, kam mohou lidé posílat finanční příspěvky. Stačí zaslat dárcovskou SMS zprávu ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI ROKYCANY na telefonní číslo 87777. Číslo konta záchranných stanic je 33553322/0800. Více informací na <a href="
http://www.zvirevnouzi.cz">www.zvirevnouzi.cz</a>.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.