Přihlásit

Oblíbené jsou lovecké pušky i malorážky (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vysočina
Střelné zbraně jsou mezi lidmi čím dál rozšířenější. Jaké typy jsou nejoblíbenější a jak těžké je pro zájemce získat zbrojní průkaz? Nejen na to jsme se krátce zeptali vedoucího Inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy (IZSVD) Policie České republiky Žďár nad Sázavou Milana Prokopa.

* Kolik střelných zbraní je mezi lidmi ve žďárském regionu evidováno?

Necelých devět tisíc. Ke 14. dubnu je to přesně 8 862 střelných zbraní.

* Jaké typy zbraní jsou na Žďársku nejčastější?

Jsou to lovecké pušky. Mezi lidmi je nejrozšířenější například brokovnice či kulovnice. V oblibě jsou ale také malorážky či samonabíjecí pistole.

* Jak má člověk postupovat, pokud chce získat zbrojní průkaz?

Žadatel musí vyplnit předepsaný tiskopis, kde uvede osobní údaje a údaj, o kterou skupinu zbrojního průkazu žádá. Zájemce o tento doklad musí k žádosti připojit také posudek o zdravotní způsobilosti či doklad odborné způsobilosti. Pokud chce zbrojní průkaz k loveckým účelům, nesmí zapomenout ani na ověřenou kopii platného loveckého lístku.

* Co musí žadatel o průkaz splňovat, aby mu policie doklad vydala?

Musí mít místo pobytu na území České republiky a musí splňovat věkovou hranici pro danou skupinu zbrojního průkazu. Je také důležité, aby byl zájemce zdravotně, právně a odborně způsobilý, byl bezúhonný a spolehlivý.

* Na jak dlouhou dobu se doklad vydává?

Jeho platnost končí po pěti letech, není-li například ze zdravotních důvodů omezena.

* Jaké jsou typy zbrojních průkazů?

Jsou děleny na šest skupin. Doklad je možné získat ke sběratelským, sportovním či loveckým účelům. K výkonu zaměstnaní, k ochraně života či k provádění pyrotechnického průzkumu.

* Musí majitel chodit se zbraní na pravidelné technické prohlídky?

Ne, takovou povinnost zákon neukládá.

* A co když jde majitel zbrojního průkazu žádat o jeho prodloužení, musí s sebou donést i zbraň ke zkontrolování?

Příslušný útvar policie může v takovém případě využít svého oprávnění požadovat předložení zbraní ke kontrole.

***

Nejrozšířenější střelné zbraně:
brokovnice dvojka, pistole samonabíjecí, brokovnice - broková kozlice, kulovnice opakovací, malorážka opakovací, kulobroková kozlice, revolver, brokovnice - jednuška, brokovnice samonabíjecí, puška samonabíjecí.
Zdroj: statistika PČR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.