Přihlásit

Trofeje jsou prestiží myslivců (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horšovský Týn
Více než tisícovka trofejí musí projít rukama odborníků před výstavou, která zítra začne v Horšovském Týně. Myslivci z celého okresu se tu pochlubí vším, co za poslední rok ulovili. "Počítáme, že nám myslivci přinesou kolem jedenácti set trofejí, tedy parohy, parůžky, rohy, případně lebky a kůže šelem," sdělil Petr Kopf, jednatel Okresního mysliveckého spolku Domažlice, který za finanční pomoci měst Domažlice a Horšovský Týn výstavu v sále hotelu Šumava v H. Týně organizuje.
"Chovatelská přehlídka se provádí kvůli kontrole chovu a lovu spárkaté zvěře," vysvětlil Anton Štrba z odboru životního prostředí Městského úřadu H. Týn. Samotné výstavě, která je veřejnosti přístupná, ovšem předchází dvoudenní maraton hodnocení trofejí. "Tři tříčlenné komise zkontrolují a zhodnotí každou donesenou trofej. Loví se zvěř, která z chovatelského hlediska do přírody nepatří, pokud je odlovena správně, označí komise trofej zeleně, pokud špatně, dostane červenou značku," uvedl předseda myslivecké komise Václav Procházka s tím, že drtivá většina trofejí 'se zazelená'. "Stává se, že myslivci odloví špatně, většinou z nezkušenosti. Někomu se třeba pak hodnocení komise nelíbí a dochází k výměně názorů, ale to opravdu jen výjimečně. Právě proto musí být členové komise skuteční odborníci, kteří dokáží své hodnocení vysvětlit a zdůvodnit," poznamenal Kopf.
Už zítra bude jasné, zda může některá z trofejí ulovených na našem okrese aspirovat na účast v celonárodní přehlídce, která se koná jednou za pět let.
"Tato přehlídka bude už příští rok," poznamenal Procházka a dodal, že myslivci chtějí laické veřejnosti výstavou dokázat, že jejich prácemá smysl. "Lidé nás občas považují za ty, kteří jen 'vybíjejí' zvěř, což je velký omyl. Myslivci zvěř chovají a snaží se ji v co nejkvalitnějším stavu zachovat pro budoucí generace. Proto myslíme i na děti a pozvali jsme na výstavu školy. Vždy tu bude k dispozici někdo z nás, kdo dětem podá zasvěcený výklad přizpůsobený jejich věku."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.