Přihlásit

Muž, jehož zbraň zabila chlapce, do vězení nemusí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Krajský soud zrušil celý rozsudek náchodského soudu a znovu ve věci rozhodl. Obžalovaný dostal za ublížení na zdraví dva roky vězení s podmíněným odkladem na dobu tří let. Vina zůstala stejná," uvedla Iva Matušková z krajského soudu.
Tragédie se stala vloni v červenci, když chlapci byli sami doma. Dvanáctiletý hoch se chtěl pochlubil svému o rok staršímu kamarádovi otcovou loveckou puškou a omylem ho zastřelil. Chlapec pak okamžitě běžel za matkou svého mrtvého kamaráda.
Třináctiletého hocha střela zasáhla do horní poloviny těla, byl na místě mrtvý. Chlapci, kteří chodili do jedné školy a byli velcí kamarádi, byli v tu chvíli v bytě sami.
Podle soudu otec mladšího z chlapců hrubě porušil povinnosti majitele zbrojního průkazu, když zbraň s náboji v zásobníku neměl doma zamknutou. Muž, který byl myslivec, přišel o zbrojní průkaz i o lovecké zbraně, které u sebe měl.
"Po zvážení všech okolností případu soud dospěl k závěru, že obžalovaný byl dostatečně potrestán již vlastní dobou průběhu trestního řízení. Čin obžalovaného nelze charakterizovat jako bezohlednost či hazardérství," uvedla Matušková.
"Rozsudek krajského soudu respektuji a nepotřebuji ho dál komentovat. Soud rozhodl tak, jak měl. Délka trestu zůstala stejná jen s tím rozdílem, že bude podmíněný," uvedla náchodská soudkyně Jana Geislerová, která původně chtěla poslat muže do vězení. Rozsudek je konečný, nelze se proti němu již odvolat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.