Přihlásit

Slovensko chce spočítat své medvědy (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Týmy vyrazí do terénu k vizuálnímu sčítání, k sběru stop a výkalů ke genetickým analýzám," vysvětluje Vladimír Antal ze Státní ochrany přírody SR (ŠOPSR) se sídlem v Banské Bystrici.

Údaje má doplnit monitoring za pomoci obojků se zaměřovači polohy GPS a kamerami. Sčítání má trvat tři čtvrtě roku, celkem stát 140 milionů slovenských korun (skoro 109 milionů Kč) a vyústit v program vedení chovu medvědů.

Ví se, že populace hnědých medvědů se každých 15 let zhruba dvojnásobí. Není ale známo, kolik jich zbylo ve 30. letech minulého století, kdy byl jejich lov zakázán. Odhadnout jejich počet nemá nic společného s počítáním. "Vše závisí na zájmech toho, kdo počítá," vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Peter Višváder.

Podle mysliveckých sdružení stoupl počet medvědů na 1200 až 1400, ekologové hovoří o 400 až 600 a úřady si diplomaticky vybraly průměr mezi 700 až 900. Tento odhad sehrává roli při každoročním vydávání povolenek k odstřelu v rámci složitého systému, který na Slovensku platí. Podle oficiálních údajů bylo v letech 2000 až 2006 vydáno celkem 500 povolení k odstřelu. Zastřeleno bylo nakonec 194 medvědů.

Válka čísel se také a hlavně vede o "ideální" počet medvědů v zemi, která je sotva větší než Švýcarsko. Experti ŠOPSR jej stanovili na 400 až 450 kusů, s přihlédnutím na rozlohu chráněných území (přibližně 13 000 kilometrů čtverečních) a plochu považovanou za nezbytnou pro jedno zvíře (asi 2000 až 3000 hektarů).

Tento výpočet budí nevoli ekologů, podle nichž "optimální hustota není vyčíslitelná, protože závisí na kvalitě prostředí".

Uprostřed debaty o budoucnosti slovenských medvědů je jako všude jinde stoupající lidský tlak, protože přesídlování do jiných zemí je vzácností a většina zoologických zahrad hlásí, že má plno. "Nikdo nechce medvědy," shrnuje Antal.

Možnost, že v hlubokých tatranských lesích zkřížíte chlupáči cestu, je stále malá. Lidé si nepamatují žádný smrtelný případ, ale počátkem měsíce jednoho lesníka napadla rozzuřená medvědice a jedna rodina viděla, jak se vyhladovělý medvěd pokouší vlámat do jejich chaty.

"Medvědi se přemnožili, protože nemají přirozeného nepřítele, a při hledání potravy sestupují stále níže do údolí. Někteří se stávají agresivními. Zapotřebí není ochrana, ale regulace," tvrdí lesník Emil Rokyta, který chodí po výběžcích Karpat již 40 let. Podle něj "lov je jediné řešení".

Tento velmi rozšířený názor pod Tatrami není podle ochranářského sdružení Vlk nijak zvláštní vzhledem ke skutečnosti, že povolení k odstřelu stojí 80.000 až 100.000 slovenských korun (62 000 až 78 000 Kč). Sdružení, velmi ostře zaměřené proti "myslivecké lobby", nyní u soudů napadá platnost povolenek k odstřelu vydaných v rámci regulace množství medvědů jako odporující evropské legislativě.

Méně radikální je skotský badatel Robin Rigg, který už deset let působí na Slovensku. "Druh není z krátkodobého hlediska ohrožen vyhynutím, takže je kontraproduktivní štvát myslivce," soudí.

Hlavní by podle něj mělo být snížit riziko konfliktních situací, tedy odnaučit lidi krmit medvědy, zabezpečit nádoby s odpadky v horských obcích, nainstalovat elektrické oplocení okolo chovů a obydlí a v případě útoků používat odpudivé spreje. Z tohoto hlediska se mu "sčítání medvědů jeví naprosto druhotným".


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.