Přihlásit

Pes zadávil srnu před porodem (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celá událost je o to tragičtější, že se budoucí matka právě chystala srnčata porodit a hledala nedaleko vesnice klid.
Podle dostupných informací mířila zrovna majitelka psa i se svým čtyřnohým přítelem na procházku za vesnici, kde ho pustila z vodítka.
"Pes však narazil na srnu, která se chystala na kladení mláďat, a začal ji štvát. Ona vběhla do jedné ze zahrad, pes ale běžel za ní a hnal ji na plot," popsal hospodář Mysliveckého sdružení Chřibsko Jan Buksa.
Pes pak začal podle svědků na srnu útočit do oblasti krku a slabin a škubal s ní tak dlouho, než přiběhla majitelka zahrady a agresivní zvíře odehnala. "Srna už ale na nic nereagovala, jen naříkala, protože měla bolesti a po chvíli pošla. Když jsme pak provedli pitvu, našli jsme uvnitř dvě mláďata těsně před kladením," nastínil hospodář s tím, že škodu vyčíslili na asi pět tisíc korun.
"Ta byla odhadnuta jen ze zvěřiny, nepočítali jsme do toho chovnou hodnotu. To by byla částka o dost vyšší," konstatoval Buksa.
Zároveň upozornil, že pobíhání psů po honitbách není ojedinělé a netýká se pouze Kostelan. S tím se ztotožnil také tamní starosta Jan Petřík, který se sám přijel na poraněné zvíře podívat. "Lidé jsou bohužel nezodpovědní a měli by si uvědomit, že zejména teď, kdy je zvěř březí, potřebuje klid. Pes samozřejmě potřebuje dostatek pohybu, ale musí být zároveň pod kontrolou. Sám si ho dobře hlídám," řekl Petřík.
Vedení obce hned po incidentu upozornilo prostřednictvím tamního rozhlasu obyvatele, aby si čtyřnohé miláčky dobře hlídali a nenechali je bez dozoru volně pobíhat. "Ještě chceme vydat informační leták a využiji také setkání s občany, které upozorním na to, aby podobné vycházky zejména v této době omezili," slíbil Petřík. Majitelce psa, kterou se Deník pokusil bezúspěšně kontaktovat, však může hrozit také postih.
"V případě, že by se prokázalo, že byl pes na podobný útok trénován, mohlo by jít o pytláctví. Tam hrozí až dvouletý trest odnětí svobody," podotkla kroměřížská policejní mluvčí Květoslava Malenovská. Pokud se však úmysl neprokáže, jde o takzvané poškozování cizí věci. "Pokud škoda nepřesáhla pět tisíc, jedná se o přestupek, za který se uděluje pokuta. Pokud je však škoda vyšší, za spáchání tohoto trestného činu může jít pachatel až na rok do vězení," zhodnotila Malenovská.
Všichni majitelé psů se však musí během vycházek řídit také zákony o myslivosti. V jednom z paragrafů je totiž volný pohyb hospodářských a domácích zvířat po honitbě zakázán.
"Takové případy, kdy pes strhl srnu, jsme už museli také několikrát řešit. Lidé si musí uvědomit, že nejsou nepostižitelní. Pes za to zpravidla nemůže, takže se trest týká majitele," dodal Stanislav Běhula z oddělení myslivosti na odboru životního prostředí kroměřížské radnice.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.