Přihlásit

Přejeté zajíce nenakládejte do auta, pečínka z něj může ohrozit vaše zdraví (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berounsko
Srazili jste na silnici zajíce a naložili ho s vidinou vonící pečínky do kufru auta? Možná ani netušíte, jak moc jste v tu chvíli riskovali své zdraví. "Když někdo srazí zvěř, má to nahlásit mysliveckému hospodáři. Sebrat mrtvé zvíře a doma ho sníst je skutečný hazard. Zvíře mohlo být nemocné a lidé tak riskují své zdraví," varuje ředitel Krajské veterinární správy pro Střední Čechy Zdeněk Císař.
Na Berounsku a Hořovicku je v současné době ze zvířecích nemocí nejzávažnější tularémie. Ta postihuje především hlodavce a zajíce a přenáší ji krev sající hmyz. Nejvážnější je ale skutečnost, že pokud se nakažený zajíc dostane na talíř, může se nemoc přenést i na člověka. Nemoc v takovém případě nejčastěji napadá mízní uzliny.
"Myslivci jsou s celou situací seznámeni. U všech zajíců, kteří jsou na daném území odloveni, se musí provést test, zda je zvíře nakaženo tularémií," přiblížil celý postup Zdeněk Císař. Až po dvouletém úspěšném monitoringu, kdy se nákaza neprojeví u žádného ze zajíců, mohou myslivci a veterináři prohlásit, že boj v tularémií úspěšně ukončili. "O tularémii jsem něco slyšel, ale sám z ní tedy strach nemám. Zvěřinu nejím ani v restauracích, doma ji nekupujeme. Nechápu lidi, kteří na silnici porazí zvíře, i když omylem, a doma ho spořádají. Mám několik takových známých, pak se ještě chlubí kůží pověšenou nad krbem," kroutí hlavou pan Václav, kterého jsme včera zastihli na berounském náměstí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.