Přihlásit

Vláda schválila návrh normy ohledně týrání zvířat (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice 21. května (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh zákona, který zpřísňuje postihy za týrání zvířat. Návrh také nově upravuje podmínky přepravy zvířat. Na tiskové konferenci po výjezdním zasedání vlády o tom informoval premiér Mirek Topolánek.

Návrh vláda už jednou projednávala, jeho přijetí nakonec v březnu kvůli odporu prezidenta ztroskotalo. Spory se vedly o část novely, která umožňovala cvičení loveckých psů na živých zvířatech.

Návrh nově za týrání označuje poškozování křídel ptáků při přepravě s cílem zabránit jim létat a stanovuje maximální délku cesty na jatka. Také umožňuje obcím označit čipem nebo tetováním toulavé a opuštěné psy.

V původní podobě zákon umožňoval takzvané kontaktní norování, při němž se lovecký pes v umělé noře dostal přímo k lišce. Proti takovému návrhu byl Senát a prezident, který zákon odmítl podepsat. Poslanecká sněmovna prezidentovo veto nepřehlasovala a zákon nakonec nebyl přijat.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič chce novelu prosadit ve sněmovně již v prvním čtení ve zkráceném řízení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.