Přihlásit

Stavění oplocenek v jesenických lesích (ČRo Olomouc)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří KOŘÍNEK, moderátor
--------------------
Stavěním oplocenek se snaží lesníci v Jeseníkách chránit mladé stromky před zvěří. V přirozeném prostředí rostou z devadesáti procent pouze smrky, ostatní druhy, zejména listnáče, nemají vzhledem k vysokým počtům spárkaté zvěře šanci přežít. Brání tak obnově smíšených lesů. "Dvanáct let stará oplocenka pod Medvědím vrchem je důkazem toho, že se v ní daří stromům mnohem lépe," doplnil vedoucí Lesní správy města Albrechtice Vítězslav Závodný.

Vítězslav ZÁVODNÝ, vedoucí Lesní správy města Albrechtice
--------------------
Nejlíp se daří těm stromům, které tady nejsou mimo oplocenku. V těchto oblastech, které jsou, tady konkrétně, kde jsme, kolem jedenácti set metrů nahoře, tak jsou tady pouze v mateřských porostech smrky. Každá dřevina, která tady z přirozeného náletu se dostane, je vyhledávána zvěří, proto se nejlíp daří stromkům, které jsou tady v minimu, no a za plotem přežívají. Tady v této oblasti je to především jeřáb, bříza, uměle v těchto oblastech máme modřín.

Jiří KOŘÍNEK, moderátor
--------------------
Vysoké, místy i přemnožené počty spárkaté zvěře připouští i Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Proti oplocenkám v zásadě nic nemá. Pokud však mají několik hektarů, nejsou podle zástupce vedoucího správa Jindřicha Chlapka ideálním řešením. Ve dvanáct let staré oplocence už stromy odrostly, sousední byla založena teprve před třemi roky a je znát, že si do ní zvířata cestu našla.

Jindřich CHLAPEK, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky
--------------------
Veliké oplocenky několikahektarové, jako je příklad tady této, se vždy obtížně udržují a hlavně obtížně kontrolují, jestli tam není nějaké místo, kudy se tam ta zvěř dostane, právě na příkladu této oplocenky je vidět, respektive stromků v této oplocence je vidět, že v podstatě z devadesáti a více procent jsou ty jařáby zvěří poškozeny. To znamená, tato oplocenka svůj efekt úplně tak, jak by měla, neplní a obávám se, že to je právě vzhledem k té velikosti. Čtyři hektary jsou opravdu příliš.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.