Přihlásit

Desítky uhynulých zvířat má už na svědomí přivaděč řeky Úpy (ČRo Hradec Králové)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin PAŘÍZEK, moderátor
--------------------
Desítky uhynulých zvířat má už na svědomí přivaděč řeky Úpy, který zásobuje vodou vodní nádrž Rozkoš u České Skalice. V uplynulých dnech tam utonuly další dva kusy jelení zvěře. Podrobnosti od Jany Tomkové, která by měla být už u telefonu. Dobré odpoledne.

Jana TOMKOVÁ, redaktorka
--------------------
Hezké odpoledne. Pro zvířata, kterých se nachází v této oblasti poměrně značné množství, je nepřekonatelnou překážkou v jejich pohybu. Necelých dva a půl kilometru dlouhý kanál má betonové dno a betonové břehy, po kterých se zvířata nemají možnost dostat zpátky na pevnou zem. Za poslední tři roky tady uhynulo přes pětadvacet kusů zvěře. Všechna zvířata se nepodaří najít, takže počty mohou být daleko vyšší. Většinou se jedná o srnčí, ale také o černou zvěř. Výjimečně tedy také o jeleny, kteří se ve zdejší honitbě sice nevyskytují, ale pouze tudy procházejí, no, a to byl právě případ dvou posledních.

Martin PAŘÍZEK, moderátor
--------------------
Jano, co je tedy příčinou a je možné vůbec takovýmto případům nějakým způsobem zabránit?

Jana TOMKOVÁ, redaktorka
--------------------
Tak příčinou může být vyrušení zvěře, a to ať už člověkem, anebo volně pobíhajícím psem, kterého jeho majitel nemá na vodítku. Přivaděč se potom stává pro tuto zvěř jakousi pastí, ze které není úniku. Jak mi dnes řekl starosta České Skalice Tomáš Hupka, přivaděč je v majetku Povodí Labe a není zřejmě v silách, zejména tedy ve finančních možnostech, břehy přivaděče jakýmkoliv způsobem oplotit nebo ohradit, ale i tak by takové vyplašené zvíře překážku zřejmě přeskočilo a do přivaděče spadlo. Takovým jediným řešením snad je, aby nedocházelo k volnému pobíhání psů v bezprostřední blízkosti přivaděče, ale i po ratibořických lukách, jak jsem dnes byla svědkem.

Martin PAŘÍZEK, moderátor
--------------------
Tolik z Náchodska Jana Tomková. Díky za informace a na slyšenou.

Jana TOMKOVÁ, redaktorka
--------------------
Na slyšenou.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.