Přihlásit

Sallačova sbírka paroží (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výjimečnou pozornost i v zahraničí vyvolal, když svoji sbírku vystavil v pavilonu českých zemí na mezinárodní lovecké výstavě ve Vídni r. 1910, neboť se ukázalo, že jde, pokud se týče úplnosti, o jednu z nejvýznamnějších kolekcí parohů jelenovitých nejen v Evropě, ale i ve světě. A přesto, že celý složitý systém genetiky vývoje paroží vypracovaný Sallačem upadl v zapomnění, zůstala jeho sbírka unikátním zoologickým počinem.
Sbírku po Sallačově smrti zakoupila Československá myslivecká jednota a instalovala ji v Lesnickém a mysliveckém muzeu v Brně. Krátce (1948 až 1950) byla vystavena v expozici Československého zemědělského muzea v Praze na Letné. Se sbírkami muzea byla pak převezena do depozitáře na Konopiště, odkud byla její část později přemístěna do zámku Lednice na Moravě. Od roku 1967 je sbírka umístěna v pobočce Národního zemědělského muzea Praha na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou - v tamním Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství.
Výběr z této unikátní sbírky zapůjčilo nyní v rámci spolupráce Národní zemědělské muzeum Praha pro výstavní účely na několik měsíců do Rakouska, konkrétně kolegům z Landesmuseum Joanneum - Jagdmuseum Schloss Stainz. V zámeckých prostorách loveckého muzea ve Stainzu se připravuje výstava o jelenech - Hirsche weltweit.
Výstava zde bude zahájena 29. června 2008 a potrvá do 31.10. 2008. Bylo na ni zapůjčeno 103 kusů paroží, 15 obrazů s motivem různých druhů jelenovitých od Jiřího Židlického a několik odborných publikací prof. Sallače. Příští rok pak bude tato výstava po úpravách trvale instalována v NZM Ohrada - Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství u Hluboké nad Vltavou.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.