Přihlásit

V Holáskách hledí muflon a srnka do talíře (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
Podle názvu by to mohla být firma převážející známý americký nápoj, podle loga zase stanice westernových dostavníků. Ve skutečnosti se však v brněnských Holáskách pod názvem Cola Transport skrývá penzion s golfovými trenažéry, laserovou střelnicí a hlavně stylovou restaurací.
Podnik nabízí klasická jídla i zvěřinu. Ze stěn na strávníky shlíží srnec, muflon či bažant, nad hlavami svítí lustry z paroží. Hosty však neoslní jen příjemné prostředí loveckého salonku, ale i opravdový kulinářský zážitek. S masem na víc než sto způsobů.
"Jsem tady poprvé, ale na tuto restauraci jsem slyšel samou chválu. Jsem zvědavý, jestli to tak skutečně bude," neskrývá očekávání šéfkuchař restaurantu Boulevard Ivo Ševčík.
V době oběda je restaurace úplně plná. Zřejmě i proto trvá obsluze skoro deset minut, než přinese jídelní lístek. Ten je skutečně velmi obsáhlý, takže vybírání obědového menu zabere další desetiminutovku. Čas strávený čekáním na servírku a prozkoumáváním nabídky však plně vynahradí rychlost, se kterou talíře s vybranými jídly přistanou na stole.
Obsluha nejprve přináší předkrm - carpacio, neboli tenoučké plátky syrové kořeněné svíčkové. Na půlce talíře je k Ševčíkovu údivu zeleninová příloha jako u hlavního jídla a mezi plátky masa nakrájené olivy. "Vzali to po svém. Hrášek, mrkev nebo zelí sem vůbec nepatří. Chuťově je carpacio takové, jak má být. Ty olivy si k němu ale určitě nedám. Stačí si jich vzít pár a nevíte, co jíte," hodnotí Ševčík.
U zvěřinového vývaru překvapí snad jen to, že v něm není ani kousek masa. Mírně zachmuřený výraz ve tváři po polévce je však rázem tentam. Na stole se totiž objevují hlavní jídla - srnčí medailonky a vepřový steak s olomouckými tvarůžky. Oba pokrmy jsou zapečené s eidamem a uzeným sýrem.
"Podle barvy je vidět, že to je opravdu srnčí maso. Podle chuti už to nebývá tak jednoduché poznat, protože dnes jsou jeleni, srnci nebo daňci v jedné ohradě a krmí se stejnými granulemi. Tohle je ale určitě srnec. A opravdu výborný, maso je krásně šťavnaté," říká šéfkuchař.

Žádná dieta
Vepřový steak, na který kuchař položil syrečky a překryl je plátkovým sýrem, je se vším všudy tlustý tři centimetry. Chutě sýrů a masa se krásně doplňují a na jídle by si jistě pochutnal i náročný labužník. Ovšem jen takový, který příliš nehledí na štíhlou linii. "Je to opravdu kalorická bomba," glosuje Ševčík.
S oběma porcemi by navíc měl potíže i sebevětší jedlík, a místa na zákusek už moc nezbývá. Závěr povedeného oběda tak patří jen neméně povedené kávě. "Espresso je tady výborné. Hustá pěna, čisté šálky a silná chuť," hodnotí šéfkuchař z Boulevardu.
Restauraci Cola Transport může Ševčík doporučit. "Také proto, že i když jsme jedli docela dlouho, i poslední sousto jídla zůstalo teplé," oceňuje restauraci mistr kuchař.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.