Přihlásit

Sokoli ze skal už vylétli (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice nad Metují
Vedle ukřičených poštolek a krkavců mezi věžemi Adršpašsko-teplických skal létají už i letošní sokoli. Ze dvou hnízd vylétlo na konci května a na začátku června sedm mladých dravců. Turisté v Teplickém skalním městě se na sokoly mohou podívat přímo na okruhu u Chrámových stěn, který ochránci přírody znovu zpřístupnili.
"Mladí sokoli se učí lovit, trhají potravu, ale rodiče jim ještě pomáhají s krmením," hlásí poznatky z poslední kontrolní pochůzky u Chrámových stěn zástupce vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Petr Kuna.
Mírná zima hnízdění uspíšila. V Teplickém skalním městě sokoli odchovali čtyři mladé. Z dalšího hnízda v Adršpachu, které se nachází mimo turistické trasy v horolezecké oblasti, vylétli tři sokoli. Samici na hnízdě v Broumovských stěnách zřejmě usmrtil jiný dravec. Ochranáři na Broumovsku zaznamenali tři páry sokolů, čtvrtý je nejistý. "Počet odchovaných mláďat je srovnatelný s jinými lety," říká zoolog správy Jiří Spíšek.
Největší péče se dostalo mláďatům na Chrámových stěnách, kde je ochranáři s dobrovolníky střežili nepřetržitě. Od druhé půle března tam turisté vůbec nesměli, aby dravci měli klid. V Adršpachu zase strážci hlídali skalní věž, na kterou se někteří horolezci chystali vylézt ještě před povoleným červencovým termínem.
"Většina návštěvníků se chovala vstřícně. Přesto jsme vykázali řádově stovky lidí, kteří překročili zákaz na teplickém okruhu. Někteří byli i agresivní," sděluje Kuna.
Sokol stěhovavý patří ke kriticky ohroženým druhům. Od šedesátých let postupně téměř vymizel a teprve v poslední době se vrací. Ročně nyní v Česku vyvede mladé dvanáct až patnáct párů. Klid potřebují už v době sezení na vejcích a pak i při péči o nedospělé ptáky. Problémy bývají také s vykradači hnízd.
Adršpašsko-teplické skály jsou národní přírodní rezervací. V tomto období ve skalách hnízdí i další vzácní a zvláště chránění dravci, hlavně poštolky a krkavci. Sokoli se na Broumovsku objevují i na dalších místech.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.