Přihlásit

S větrníky u Rešic si dají úředníci na čas (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rešice
Některé úřady v kraji nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren v Rešicích na Znojemsku. V obci poblíž jaderné elektrárny Dukovany je plánuje skupina ČEZ.
Úředníci z krajského hejtmanství Jihomoravského kraje a okolních obcí i další odborníci poukazují na narušení krajiny, hluk a možný negativní vliv na přírodu. Projekt tedy projde delším posuzováním, společnost ČEZ musí mimo jiné předložit celoroční průzkum ptáků a netopýrů v oblasti. Vyplývá to z dokumentů, uveřejněných na webu krajského úřadu.
Rešické větrníky vyvolávají smíšené reakce. ČEZ Obnovitelné zdroje jich chce postavit pět až osm, každou s výkonem 2,5 magawattu. Park by měl podle plánu začít fungovat na jaře 2011. Vedení obce záměr podporuje, dokonce chce od firmy časem jeden stožár na výrobu elektřiny koupit.

Proti jsou i myslivci, sousední obce i kraj Proti je ale část místních i obec Dolní Dubňany. Dukovany, kde měly stát stometrové stožáry původně, podmiňují jejich výstavbu tím, že budou nejméně kilometr a půl od jejich nejbližšího obydlí. S projektem nesouhlasí ani kraj Vysočina. Právě sousední hejtmanství, stejně jako myslivecké sdružení Rešice, navrhují důkladnější prověření plánu. A jihomoravský krajský úřad jim vyhověl. Sám si myslí, že výstavba větrných elektráren by mohla zbrzdit rozvoj turistiky. Požaduje, aby ČEZ doplnil některé posudky a zjistil, jaký bude mít provoz elektráren vliv na živočichy v okolí. Navíc chce plán z Rešic porovnat s projektem jiné firmy na elektrárny v sousedních Horních Dubňanech.
Právě na Znojemsku nyní investoři uvažují o několika desítkách stožárů. Rešicím jsou nejblíže právě Horní Dubňany, i ostatní projekty jsou ale v dosahu několika desítek kilometrů. Kraj chce proto zjistit, jak by stožáry vypadaly v reálu a plánuje jejich prostorovou vizualizaci.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.