Přihlásit

Zemědělci bojují s divočáky (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klatovsko
Zemědělci na Klatovsku bojují s černou zvěří, která likviduje letošní úrodu. Škody se odhadují v regionu na statisíce korun. Myslivci jsou ale z přemnožených stavů bezradní, odstřel divočáků totiž nestačí.
"Je to katastrofa. Divočáci během mírné zimy zničili naše louky, kde hledali různé slimáky a kořínky, teď devastují obilí, řepku i kukuřici. Škody jsou rok od roku vyšší, protože černá zvěř je přemnožena. Myslivci se budou divit, až jim začneme posílat faktury za zničenou úrodu," říká Josef Preisler z Agrospolečnosti Koryta.
"Měli jste tu být v sobotu, když jsme vjeli do polí s řepkou. Bylo tady asi čtyřicet prasat. Nadělali nám tady ohromnou paseku. Zjara nám zlikvidovali zhruba 10 hektarů tritikale (směs obilí). Domlouváme se proto na náhradách s místními mysliveckými sdruženími. Zatím po nich žádné peníze nechceme a snažíme se vše vyrovnat formou různých brigád. Pokud to ale takhle půjde dál, budeme muset situaci řešit razantněji, protože škody jsou u nás každoročně v desetitisících," popisuje situaci ve Švihově jednatel společnosti Agromachine Švihov Václav Mazanec.
Podle Okresní agrární komory v Klatovech nejvíce škod v polích nadělají bachyně se selaty, které se nesmí střílet.
"Stavy černé zvěře jsou vyšší než v loňském roce. Víme i o škodách, které nadělají zemědělcům. Snažíme se intenzivně provádět jejich odstřel, ale máme k lovu snížené podmínky. Jen za loňský rok se na okrese Klatovy střelil rekordní počet černé zvěře v počtu zhruba 2500 kusů," říká Pavel Martin z Českomoravské myslivecké jednoty v Klatovech. "Zatím jsme nemuseli řešit žádné náhrady škody. Zemědělci se většinou s uživateli honitby vždy dohodli," říká Martin.
Zemědělci jsou však ze zákona povinni nahlásit škodu do dvaceti dnů a dohodnout se na její výši. Pokud k dohodě nedojde, rozhodne soud.
"Černá zvěř má v našem regionu dobré podmínky pro život. Sdržuje se v honitbách v blízkosti polí s řepkou nebo kukuřicí, které jim poskytují úkryt i obživu. Využívá i míst s nezpracovanými polomy v lesích. Černá zvěř má i dobré reprodukční schopnosti. Přemnožená divoká prasata nejsou problémem jen v celé České republice, ale v celé střední Evropě," říká Pavel Martin. "Na Svéradicku bojují zemědělci vedle divokých prasat například i se stády muflonů, kteří sem přišli ze sousedního okresu Strakonice. I oni dokáži v polích nadělat velké škody při svých hromadných přesunech," říká Jiřina Jandová z okresní agrární komory.

Diskuse na webu:
www.klatovsky.denik.cz


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.