Přihlásit

Opavsko: přemnožení divočáci ničí úrodu a louky (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Skřipov
Přemnožení divočáků. O tom mluví na Opavsku nejen zemědělci, ale i myslivci. Černá zvěř ničí úrodu a rozrývá louky, na kterých je pak obtížné sekat vzrostlou trávu.
Podle některých zemědělců je následná náhrada škody ze strany myslivců problematická. "Divočáci rozrývají louky, na kterých hospodařím. Je problém je potom sekat a na rozryté půdě se pak poškozuje zemědělská technika. Nechci žádné náhrady, ale jde mi o to, aby mi na půdu divočáci nechodili," uvedl Petr Šubert ze Skřipova.
O tom, že se divočáci v posledních letech odvažují i do vesnice, mluví i další zemědělec, který si nepřál zveřejnit své jméno.
"Poslední roky se to zhoršilo. Divočáci chodí až do obce, pod veřejné osvětlení. Minulý týden nadzvedli divočáci sousedovi plot a vyryli řepu," uvedl s tím, že on sám na základě stížností dostal od myslivců elektrický ohradník. "Jinak ale bývají s náhradami škod problémy," dodal.
Přemnožení divočáků potvrdil ředitel Městských lesů Opava Otto Žallmann.
"Černá zvěř je přemnožená z mnoha důvodů, a to ať už nedisciplinovaností myslivců při jejím lovu, omezeným možnostem jejího lovu v nočních hodinách, ale i ideálními podmínkami pro její rozmnožování. Jsem přesvědčen, že bez razantního zásahu státní správy do tohoto problému nedojde v nejbližší době k výraznému zlepšení situace," uvedl.
Podle jeho slov případné škody způsobené zvěří na zemědělských pozemcích řeší myslivci v souladu se zákonem, včetně preventivních opatření k jejich zabránění. "Nejlépe se nám zatím osvědčil tazkzvaný elektrický ohradník, jehož použití však není možné na všech ohrožených pozemcích. Nezanedbatelný podíl na těchto škodách mají i samotní zemědělci: mají obrovské lány, sejí plodiny až ke kraji lesa, anebo opožděně sklízejí úrodu a neprovádějí zákonná opatření," doplnil Otto Žallmann.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.