Přihlásit

Na Mělnicku se objevila tularémie zajíců, platí ochranné pásmo (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Malý Újezd (Mělnicko) 31. července (ČTK) - Na Mělnicku se v uplynulých dnech objevila nebezpečná nákaza zajíců tularémie, která je přenosná i na člověka. Ohnisko nákazy leží v katastru obce Malý Újezd. Krajská veterinární správa kvůli tomu vydala nařízení o mimořádných veterinárních opatřeních k prevenci a tlumení této nákazy, řekl dnes ČTK její ředitel Zdeněk Císař. O případu již informovala dnešní Mladá fronta Dnes.

"Ochranné pásmo tvoří katastrální území obcí Jelenice, Kly, Liblice, Mělnická Vrutice, Přívory, Skuhrov, Tuhaň, Velký Borek a Záhoří u Kel," upřesnil Císař. Tularémii podle něj potvrdilo vyšetření uhynulého zajíce.

Koncem května veterináři vyhlásili stejná opatření na Kladensku. Nakažené zvíře bylo tehdy objeveno v lesoparku Bažantnice na okraji Kladna. Ochranné pásmo se vyhlašuje nejméně na dva roky.

Tularémie je nebezpečná nákaza, kterou vyvolává bakterie Francisella tularensis. Vyskytuje se u zajíců a volně žijících hlodavců, zejména ondater, hrabošů, myší a ostatních. Přenašečem tularémie je hmyz sající krev a drobní hlodavci. Snadno onemocní také lidé, kteří se nakazí při manipulaci se zvěří. Nákaza se u lidí projevuje vysokou teplotou, malátností, zduřením, popřípadě zhnisáním mízních uzlin nebo atypickými záněty plic. Každé podezření z této nákazy u člověka vyžaduje neprodleně lékařské ošetření.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.