Přihlásit

Dravec není pes, říká sokolník (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zprvu nás oslovily školy, abychom jim předváděli dravce, a pak těch nabídek bylo tolik a nabylo to takových rozměrů, že už jsme nemohli chodit do práce a stalo se nám to povoláním," vysvětluje sympatický muž.
Už druhým rokem nasedá každý den se svým týmem do auta a jede sedmdesát kilometrů z Nasavrk do jihlavské zoologické zahrady, kde dvakrát denně předvádí ukázky výcviku dravců a sov. Lidé tak mohou z bezprostřední blízkosti pozorovat majestátné dravce v akci a ještě se o nich z vyprávění dozvědět spoustu zajímavého.

* Sokolnictví je zábava stará několik tisíc let, co vás k ní přivedlo? Co se vám na tom líbí?

V podstatě od dětství jsem žil spjat s přírodou. Děda byl myslivec, lovil zvěř a občas se stalo, že přinesl nějakého dravce vypadlého z hnízda, o kterého se potom staral. A tak já už jako dítě jsem přišel na chuť dravcům. Obdivoval jsem je a již od třinácti let jsem měl první káně a potom poštolku, o které jsem se staral. Zalíbilo se mi to tak, že jsem se postupně dostal až k sokolnictví.

* V těch dobách, kdy jste začínal, to nebylo až tak obvyklé být sokolníkem...

V začátcích to nebylo moc jednoduché. Nebyla literatura, nebyl internet a zkontaktovat se se sokolníky byl problém.

* Co vás na dravcích tak fascinuje? Je to ta jejich nezávislost?

Určitě. Dravec není tvor jako pes, kterého si podmaníte. Ale je to tvor, kterému já jsem přítelem při lovu. Do lovu jej sice směruji, ale je vždy na jeho rozhodnutí, zda se ke mě vrátí, anebo zůstane ve volné přírodě. Mě na nich fascinuje, jak loví svou kořist, a lov s dravcem jako takový.

* Já jsem se dočetla, že dravec vycvičený k sokolnictví je vlastně lovecká zbraň. Je to tak?

Při lovu s dravcem mám stejné povinnosti a práva jako lovec se střelnou zbraní. Musím dodržovat všechna myslivecká a ochranářská nařízení. To znamená dodržovat dobu, ve které daný druh zvěře lovit. Musím mít platnou povolenku a lovecký lístek, platím ulovenou zvěř, vstup do honitby... Je to časově i finančně náročný koníček. Takže chodíte s dravci lovit ven do volné přírody divokou zvěř? Chodím od října do konce prosince. Prakticky každý víkend jezdím s dravci lovit po celé republice do nejrůznějších honiteb.

* Jaký typ dravce je nejvhodnější pro lov ve volné přírodě?

Těch druhů vhodných pro lov je hodně. Z našich ptáků to je jestřáb lesní, krahujec obecný, sokol skalní, orel stěhovavý a různí kříženci sokolovitých dravců. Já používám k lovu a obdivuji nejvíce sokoly stěhovavé a orly skalní.

* Jsou to ti samí, které máte i v letových ukázkách pro publikum?

Ne. Dravci používaní k lovu jsou zvyklí lovit. Kdybych je pustil s těmi ostatními, mohli by je napadnout, zabít i sežrat. Dravci, které mám v těchto show, se neučí záměrně lovit a zabíjet z toho důvodu, že by byli pak agresivní vůči ostatním dravcům a mohli by se napadnout.

* Může dravec napadnout člověka?

Může. Ale není to tak, že by chtěl člověka napadnout, zabít či zranit. Když je dravec dokrmen člověkem, je na něj navázán a bere jej jako partnera a druha. Může se stát, že když se ztratí majiteli, který ho nemůže najít, tak dravec vyhladoví a potravu si bude vyžadovat od cizích lidí.

* Vztah mezi sokolníkem a dravcem je tedy takové partnerství?

Určitě. Třeba pes je člověku podroben, kdežto dravec je rovnocenný partner. Já jej při lovu toleruji, využívám jeho schopností a on využívá mne tím, že ho ke kořisti dovedu. V případě, že uloví kořist, kterou není schopen usmrtit, já dám tomu ulovenému zvířeti takzvaný záraz. To znamená, že pomohu s jeho usmrcením.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.