Přihlásit

Do Afriky na lov exotické zvěře (ČRo - Sever)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zdeněk KUBR, myslivec
--------------------
Letos jsem číhal na krokodýla, ale bohužel jsme nezískali licenci loveckou na odlovení krokodýla, přestože údajně se změnily v letošním roce v Jihoafrický republice podmínky pro povolování odstřelu některý zvěře a paradoxně například já jsem nedostal povolení na odstřel krokodýla, kterých tam je kvantum a nepatří vůbec mezi chráněné druhy zvěře ten krokodýl nilský. Ale mohl jsem si ulovit bez problémů nyalu nížinnou, která je naopak zařazená mezi ohrožené druhy zvěře. Nyala nížinná je taková nádherná antilopa, která je velmi plachá, velmi složitě se loví a není jich, pravda, moc, ale na té lovecké farmě, kde my jsme byli, to bylo na severu, v podstatě na hranicích Jihoafrické republice a Svazijská v údolí řeky Pongola, tak tam těch nyal je hodně, takže nám povolili jí lovit.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka
--------------------
Zážitků z Jihoafrické republiky si Zdeněk Kubr přivezl mnoho.

Zdeněk KUBR, myslivec
--------------------
Protože tam je nádherně zeleno, hustá buš, lov je velmi složitý, nesmí se lovit z auta, jedině takzvaně na šoulačku. Takže vysednete z auta a celé dopoledne chodíte po stopách zvěře, po špičkách téměř a až uvidíte nějakou zvěř, která se může lovit a to vám ten lovecký průvodce řekne a povolí vám lovit nebo nepovolí, tak teprve může střílet. Paradoxně tuhle mojí jednu z nejhezčích trofejí, tu antilopu, tu nyalu nížinnou jsme vystopovali poměrně vysoko v horách v takových úžlabinách, které tvoří přítok té veliké řeky Pongola, tak tam starý samec, který už se oddělil od stáda, tak odešel do hor zřejmě čekat na věčný odpočinek a mně se podařilo ho ještě před smrtí ulovit. Bylo mu třináct let.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka
--------------------
Lovci mohou ochutnat i exotickou zvěřinu.

Zdeněk KUBR, myslivec
--------------------
Zrovna tuhle tu nyalu, tu jsme nejedli, nyala nepatří mezi zvěřinu, která by byla dobrá, ale slovili jsme třeba impalu a to je velmi dobrý maso taky, záběry, který můžete vidět v televizi, to je nejchutnější sousto pro geparda, pro levharta, pro lva, takže i pro člověka.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka
--------------------
Na krokodýla se Zdeněk Kubr nyní chystá. Zajímá mne, zda je zapotřebí k jeho odlovení nějaká příprava.

Zdeněk KUBR, myslivec
--------------------
V podstatě speciálně k lovům není potřeba se připravovat, ale co je potřeba mít, takovou pušku, s kterou máte jistotu, že toho krokodýla opravdu zastřelíte. Trefit ho musíte v každém případě dobře, ale samozřejmě ta ráže té kulovnice, s kterou můžete jít na krokodýla, není běžnou ráží, kterou by se lovilo v Evropě, takže musíte mít speciální pušku.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.