Přihlásit

Srnčí říje končí, myslivci začínají lovit (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Snížená viditelnost
Srpen je dobou dovolených, a proto musí myslivci dodržovat všechny zásady bezpečnosti při lovu, zejména za snížené viditelnosti - večer a brzy ráno.
Již v srpnu začínají myslivci přikrmovat zvěř, protože jak tvrdí stará myslivecká zásada: "Poslední snop z pole, první zrno do zásypů". Je třeba začít s s přikrmováním hned po sklizni obilnin. V polních honitbách začínají proto myslivci s přikrmováním jak bažantů, tak zajíců. Po sklizni obilovin z polí je vhodné zasít co nejdříve plodiny na tzv. "zelené hnojení" jako je hořčice nebo svazenka - tyto plodiny mohou sloužit i jako potrava i kryt pro zvěř.
Na políčkách pro zvěř by měly být co nejdříve zasety podzimní směsky. Nejčastěji se používá žito ozimé, žito trsnaté či speciální směsi plodin.
Směsku bychom měli volit podle půdy a stanoviště. Na loukách se sklízí otava (druhá seč), která je méně vhodná pro přikrmování zvěře v zimním období, protože obsahuje méně vlákniny.
Na polích probíhá setí řepky ozimé. Ve vyšších polohách je dokončována sklizeň pozdních odrůd pšenice, ječmene a žita.
Porosty kukuřice po odkvětu ukončují růst a začínají vytvářet palice. Probíhá sklizeň poloraných brambor a máku.

Co se děje dalšího v honitbách
V první polovině srpna -končí srnčí říje -probíhá kaňkování kun -odlétá rorýs obecný -dozrávají ostružiny -na polích se dokončuje sklizeň obilnin, dokvétá slunečnice, kukuřice začíná vytvářet palice, probíhá orba časněji sklizených polí pro setí ozimé řepky
-včelaři vytáčejí kvalitnější tmavý lesní, medovicový med
-rybníkáři intenzivně přikrmují ryby v nádržích a rybnících -v lesích jsou odstraňovány polomy z letních vichřic V druhé polovině srpna:
-odlétá ťuhýk obecný a čáp bílý
-na polích se seje řepka ozimá, probíhá sklizeň slámy obilovin, podmítka či seťová orba pro ozimé obiloviny, probíhá desikace porostů máku, probíhá sklizeň poloraných odrůd brambor
-na zaseté pole řepkou se aplikují herbicidy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.