Přihlásit

Za udání pytláka šelem 50 000 Kč (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Právě těchto zvířat se budou týkat nové informační materiály, přednášky a besedy pro turisty a občany beskydských obcí. Obecní úřady, hotely, školy a další zájemci o bezplatnou přednášku nebo publikace se mohou na Hnutí Duha obrátit už nyní," přibližuje nový projekt jeho vedoucí Miroslav Kutal z olomoucké pobočky.
Ochránci přírody mají v plánu sledovat velké šelmy a pokusy o pytláctví. Kromě tzv. vlčích hlídek se připravuje těsnější spolupráce se Správou CHKO Beskydy, výzkumnými institucemi a myslivci. Například vzorky trusu a chlupů budou podrobeny analýze DNA na lesnické fakultě ve slovenském Zvolenu.
Zvláštní zřetel budou ochránci přírody klást na další výstavbu v Beskydech. Pro ochranu velkých šelem je totiž nezbytné zachování průchodnosti krajiny.
"Ve spoluprací s Českým svazem ochránců přírody ve Valašském Meziříčí obnovíme poradnu pro chovatele ovcí, budeme jim půjčovat elektrické ohradníky proti vlkům. Navrhneme změnu zákona na zjednodušení administrativy při uplatňování náhrady škody za hospodářská zvířata, na která zaútočily velké šelmy," uvedl Miroslav Kutal. Tento projekt podpořily granty z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. "Jelikož se odhaduje, že za posledních dvacet let bylo u nás ilegálně odstřeleno přes 500 rysů, naše hnutí a Českomoravská myslivecká jednota vypsaly odměnu 50 tisíc korun za informaci vedoucí k dopadení pytláka medvěda, rysa nebo vlka. Přispět na zvýšení odměny může každý platbou na transparentní účet u e-banky: 1694749001/2400," uzavřel Kutal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.