Přihlásit

Jak se postarat o psí zdraví (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naše babičky říkaly, že se nemocný pes pozná podle suchého čumáku. "To ale není ten správný ukazatel," říká Vladimíra Tichá, mluvčí Českomoravské kynologické unie. Nemocný pes podle ní změní své chování. "Je smutný, nebo naopak hyperaktivní, nechce dělat věci, které do té doby dělal rád, a často mění svůj přístup k potravě i pití," popisuje kynoložka.
Když pes normálně hodně žere a pije, nemoc se pozná podle náhlého nechutenství. A platí to i opačně - nadměrná žravost a pití u psa, který se běžně v krmení "nimrá", může být známkou problémů. Veterinářka Klára Fujanová doplňuje: "Změny mohou být i jiného typu - snížení aktivity, častější nebo naopak méně časté močení, bázlivost nebo agresivita." Domácí léčbě se vyhněte Některé příznaky jsou ještě zjevnější. Když pes kulhá, zřejmě přišel k úrazu. Jasným problémem jsou i průjmy a zvracení. Zbystřit byste měli i tehdy, když psovi teče z očí a nosu, škrábe si uši nebo trpí svědivostí. Zvíře nemusí s každou drobností k veterináři, ale není dobré nic podceňovat. Když třeba víte, že štěně sežralo lůj pro sýkorky amá řidší stolici, ale jinak se chová normálně, problém vyřeší dieta. "Pokud však štěně spolkne dudlík sousedova miminka, začne být smutné, zvrátí vše, co pozře. Pak je namístě rychle vyhledat veterináře."
U závažnějších problémů se nepouštějte do domácího léčení a zvířeti nedávejte léky určené lidem. "Dávka pro psa téměř nikdy neodpovídá dávce pro lidi přepočtené na psí hmotnost," varuje Klára Fujanová. Problém můžete s veterinářem konzultovat telefonicky. Pokud vám v tom nic nebrání, raději k veterináři se psem zajděte.
"Co může chovatel doma udělat a rozhodnout tak, jestli je ošetření nutné, je změřit psovi teplotu. Ale pouze teploměrem v konečníku," říká zvěrolékařka Fujanová. Teplota čenichu ani jiných částí těla nemusí souviset s tělesnou teplotou.
Zvěrolékaři dnes mají obrovské možnosti určování zdravotních problémů. "Péči na současné úrovni představují veterinární kliniky - tým odborníků, kteří mají k dispozici i laboratoř," říká veterinář Jan Křeček. Zdravotní péče o zvířata se čím dál tím více blíží té lidské, třeba na klinice v Mimoni mají i přístroj na magnetickou rezonanci. Podle toho je třeba počítat i s vyššími náklady. Peníze vám však ušetří preventivní prohlídky, zvláště u starších psů, ale také správná výživa a dostatek pohybu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.