Přihlásit

Někdo mu nejspíš snědl psa, důkaz na to ale nemá (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chřibská
Ve Chřibské některým chutná psí maso. Alespoň takovou zkušenost mají tamní obyvatelé.
"V únoru se mi ztratil pes, maďarský ohař. Až teď jsem se v hospodě dozvěděl, že ho chlapi snědli," uvedl Jan Císař z Ústí nad Labem, který máve Chřibské penzion.
Přiznal, že pes byl tulák, utíkal především za dětmi, ale vždycky se za dvě, tři hodiny vrátil, případně si pro něj Císař došel sám.
"V únoru se ale neukázal, myslel jsem, že se buď zaběhl daleko, nebo že se prostě ztratil," uvedl Císař. Až teprve nyní se dozvěděl, že psa odvedl jeho zaměstnanec a měl ho předat dvěma mužům, kteří ho zabili a snědli.
"Vím, že to není první případ, tady se povídá, že tu psi jedí normálně a často," poznamenal Císař.
Poprvé to skutečně není. Před několika lety vyšetřovala policie případ, kdy myslivec zastřelil zaběhnutého ovčáka a dal ho svému známému sníst. Podle místních to není v obci nic neobvyklého.
Myslivec se tehdy hájil tím, že pes štval zvěř. Existovala však svědkyně, která šla jen kousek od místa, kde myslivec střílel. Psa viděla, zvěř žádnou. Proč ho dal známému k jídlu, nevysvětlil. Ten si ho měl ještě s dalšími dokonce uvařit v hospodě.
Jan Císař žádné svědky na to, že by mu sousedi snědli psa, nemá.
"Jen vím to, co mi řekli v hospodě. Můj zaměstnanec ho prý někam odvedl na vodítku. Nemám žádný důkaz, nemám kůži ze psa, prostě nic," poznamenal. Dalšího psa si raději už nepořídí.
"Bál bych se, aby se netoulal a zase mi ho někdo nesnědl," řekl.
Policie se případem zabývá. V současné době zjišťuje, zda se Císařův zaměstnanec dopustil trestného činu zatajení věci.
"Pokud psa našel a věděl, čí je a nevrátil ho, mohl se takového skutku skutečně dopustit," řekl děčínský policejní mluvčí Ladislav Cvik. Pokud by ho soud uznal vinným, hrozilo by mu vězení až jeden rok.
Případ podle policistů ale nebude jednoduché zdokumentovat. "Pokud se pachatel nepřizná a my nenajdeme žádné věcné stopy, tedy kůži nebo kosti ze psa, těžko dokážeme, že psa vůbec měl," vysvětlil mluvčí. Zabít a sníst psa podle Cvika trestné není.
"Trestným činem by to bylo, pokud by psa usmrtili zvlášť trýznivým způsobem," dodal.
Starosta Chřibské Josef Navrátil o případu nic neví.
"Lidi, kteří by v tom měli být zapleteni, ani neznám, neznám ani pana Císaře," poznamenal. Neví ani nic o tom, že by ve Chřibské někdo psi zabíjel a pak pojídal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.