Přihlásit

Šoféři čtyřkolek vyhánějí zvěř z lesů Žďárska (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

 Jezdci na burácejících čtyřkolkách se prohánějí v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. I Jezdci na burácejících čtyřkolkách se prohánějí v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. I v místech, kde nemají co dělat.
Terénní vozítka si získávají stále větší počet příznivců a ti se ve snaze vyzkoušet, co stroje dovedou, pouštějí i na lesní cesty. Ale tam je vjezd motorových vozidel zakázán.
Myslivci reptají také proto, že hluk vyhání zvěř z lesa, nutí ji dlouhodobě se zdržovat v polích a z nedostatku jiné potravy likvidovat zemědělcůmúrodu. "Nejhorší je to asi na Novoměstsku a na Jimramovsku. Jakékoli plašení zvěře je podle zákona o myslivosti zakázáno. Neuposlechnutí může být pokutováno až čtyřiceti tisíci korunami," sdělil jednatel žďárského mysliveckého spolku Oldřich Sedlář.
Jenže to by někdo musel výtržníky nejdříve chytit. "Myslivecká stráž nemůže použít zbraň, nesmí nikoho násilím zadržet a ani mu poručit, aby se legitimoval. Může maximálně přivolat policii, ale ta než přijede, tak ten darebák uteče," dodal Oldřich Sedlář.
Policisté se na stíhání jezdců na čtyřkolkách, řádících po lesích, dívají skepticky.

Nedají se chytnout
"Kromě plašení zvěře jejich řidiči často porušují zákazy vjezdu na lesní cesty. Na místě mohou za přestupek dostat pokutu do výše dvou tisíc korun, nebo ve správním řízení pak patnáct stovek až dva tisíce," řekl mluvčí žďárské policie Václav Kučera.
Největší problém však je tyto jezdce chytit přímo při činu. "I pokud bychom byli ve správný čas na správném místě, pronásledování terénních čtyřkolek fabiemi nebo feliciemi je prakticky nemožné," vyjádřil se Kučera. Dopadnout jezdce na čtyřkolce, uhánějícího po lesní pěšině, je v praxi neuskutečnitelné také pro pracovníky žďárské Správy CHKO Žďárské vrchy. "Spolupracujeme s policií, ale když ani ta nemá možnosti pachatele, porušujícího zákon, dopadnout, tak my už vůbec ne. Všichni tak máme svázané ruce," sdělil pracovník CHKO Žďárské vrchy Lubomír Dajč.
Majitelé vozítek naopak mají dojem, že se jejich pohyb po lesích zbytečně "nafukuje" a že v podstatě o nic nejde.
"Mluví se o tom, jako by se v lesích konaly nějaké závody čtyřkolek. Občas tam sice někdo projede, to je pravda, ale to přece dělají lidé v automobilech také. A nikdo je kvůli tomu nepronásleduje," prohlásil jeden z brněnských milovníků čtyřkolek. Své jméno říci nechce. "Už jsem měl kvůli čtyřkolce oplétačky s policií, a to mi stačilo," usmál se chalupář z Nového Města.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.