Přihlásit

Zvěř nám plaší hlavně mladíci na čtyřkolkách (Nymburské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nymbursko
Myslivci mají starosti. Zvěř jim prý často plaší lidé, kteří chodí venčit své pejsky k lesu. A nově i velmi hluční mladíci na populárních čtyřkolkách.
"Pokud jsou někteří lidé na polní cestě nebo v lese, dostávají snad pocit, že si tu mohou dělat, co je napadne. Velkým nešvarem jsou volně pobíhající psi. Srna například odpočívá v houští a takový pes na ni vlétne. Je pak vystresovaná," řekla odbornice na myslivost Marie Seidlová z odboru životního prostředí v Nymburce.
To se potom negativně projevuje při honech například v hmotnosti zvěře i trofejích.
"Nekalou novinkou je doslova řádění mladíků na čtyřkolkách. To je i na Nymbursku velká móda, mladíci na nich opět a mnohonásobně hlasitěji plaší zvěř. Jezdí i po nevyznačených cestách a v lese nemají vůbec co dělat," řekla Seidlová. Krutě skončila legrace dvou maniaků na čtyřkolce v dubnu letošního roku. Ti najížděli na řepkovém poli u Střihova na Královéměstecku do srn a jednu přitom zabili. Policie tento případ šetří jako pytláctví.
"Je to naprostá nehoráznost. Podle kolejí je navíc jasné, že se tu v těchto místech neproháněli poprvé," okomentoval počínání mladíků Jiří Sobotka, šéf Zemědělské společnosti Sloveč, kam poničené pole patří. V srpnu končí na polích sklizeň obilovin. Zvěř přichází o potravu a klidné spočinutí. Myslivci tedy musí přikrmovat po žních do krmítek. "Již v srpnu platí stará zásada: Poslední snop z pole, první zrno do zásypů," uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Myslivecké spolky pořádají v těchto dnech také zkoušky loveckých psů. "Do přírody vypouštějí odchované bažanty a koroptve a dále kontrolují zdravotní stav volně žijících ptáků a případné úhyny hlásí veterinářům," řekl Šilha.
Myslivci si v srpnových dnech musejí dávat pozor na ranní houbaře, turisty a cyklisty. Ti všichni by se na kraji lesa měli chovat tiše. To je ovšem podle odbornice na myslivost Marie Seidlové spíše zbožné přání.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.