Přihlásit

Ve smuteční síni se zabydlí myslivci (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pronájem suterénu bývalé smuteční síně, která svou původní funkci neplní již tři roky, bude schvalovat rada.
Prostory chce místní myslivecké sdružení. "Původně se zajímali o jiný objekt, já jsem jim navrhl toto řešení a byli spokojení," uvedl starosta obce Vladimír Mašek.
Záměr byl dodneška vystaven na veřejné nástěnce a občané se k němu mohli vyjádřit. Nikdo tak neučinil. Projekt nyní půjde k definitivnímu schválení zpět do rady.
"Vyjádření souhlasu nic nebrání, myslivci jsou schopni nabízený prostor využít," prozradil starosta s tím, že místo by měli mít myslivci v pronájmu od prvního října.
Obec návrh projednala i s farou, které slíbila, že využití bude odpovídat také požadavkům církve.
"To jednání bylo hlavně na úrovni etické, protože využití by mělo korespondovat hlavně s etickými normami a zásadami," podotkl Mašek. K záměru pronajmout prostory myslivcům neměla fara žádné zvláštní připomínky.
Myslivecké sdružení, které má v současné době 21 členů, by si rádo v suterénu vybudovalo svou základnu.
"Plánujeme nějaké úpravy a nebráníme se tomu, kdyby chtěla prostory využívat i jiná organizace, která nemá vlastní zázemí," prozradil hospodář Pavel Trpka.
Na příští rok také v přízemí smuteční síně plánují společně s rybáři výstavu o vztahu k přírodě. Síň už nějakou dobu jako galerie funguje, a to hlavně v době konání poutě na konci července, kdy je v ní vystavena expozice různých uměleckých děl.
Za poslední rok tu ale byla k vidění i výstava prací žáků základní školy, výtvorů klientů Klíčku nebo fotografií Ženy z Kibery Jana Šibíka.
"Galerie už se dostala do povědomí, lidé sami volají, mají zájem, i my sami se snažíme dát místo k dispozici," sdělil Mašek, jenž nyní nabídl galerii jistebnické rodačce a umělkyni Evě Rauhutové, která v současné době vystavuje se svým manželem v táborské galerii U Radnice.
Od doby, kdy zůstala síň mimo provoz, hledala obec možnosti jejího využití. Udržování budovy ji totiž přijde ročně na několik desítek tisíc korun. Kvůli zastaralé technologii ji nechtělo ani žádné pohřebnictví. Deník o tom informoval minulý rok v srpnu.
V té době existovalo několik variant. Sám starosta nabídl zřízení posilovny, parta místních mladých lidí bar a kavárnu. "Návrh byl sice originální, ale z provozního a etického hlediska nemožný," upřesnil Mašek důvod, proč byl tento plán vyřazen.
Nyní obec vidí perspektivu v místním mysliveckém spolku, jemuž by suterén pronajala za symbolických sto korun za rok. Starosta je přesvědčen, že díky péči myslivců se výdaje na provoz sníží.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.