Přihlásit

Bezpečnost při lovu (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S měsícem září přichází hlavní lovecká sezóna. Hned od počátku září se myslivci věnují lovu holé zvěře srnčí.
Zvěř se intenzivně paství a postupně začíná přebarvovat (měnit srst).
Právě v tuto dobu lze nejlépe poznat průběrné kusy. Předmětem lovu v oblastech se silnou redukcí početních stavů v zimě 2005 - 2006 by měly být jen slabé kusy.
Za jasných nocí se myslivci věnují lovu černé zvěře zvláště na strništích a posečených loukách. Zásadně však neloví samostatné kusy.
Jsou to zpravidla kňourci, kteří se oddělili od tlup, příliš neškodí a budou tvořit základ sociální struktury populace černé zvěře.
Protože v září probíhá říje jelení zvěře, je dobré ponechat v honitbách klid "pro dobu lásky" a naplánovat lov holé zvěře jelení na pozdější dobu.
Je také nutno důrazně připomenout, že je zcela nepřípustné lovit na polích, kde probíhá sklizeň.
Nový zákon o myslivosti 449/2001 Sb. zakazuje lovit zvěř na pozemcích, na kterých současně probíhá sklizeň a také na sousedních pozemcích ve vzdálenosti do 200 m od hranice těchto pozemků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.