Přihlásit

Myslivci pomáhají přírodě zbytečně (Nové Přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Loni v dubnu se myslivci z Tovačova rozhodli vyčistit lokalitu u Viklic, především na levém břehu říčky Blata (přibližně dvoukilometrový úsek ležící mezi Klopotovicemi a Annínem) od obrovského množství odpadu, který se tu dlouhodobě vršil.
Na akci se tehdy sešla asi dvacítka členů Mysliveckého sdružení Haná Tovačov a během jednoho sobotního dubnového dopoledne sebrali téměř neuvěřitelné tři tuny odpadu všeho druhu (viz Nové Přerovsko 20. dubna 2007).
V uvedené lokalitě má své přirozené útočiště mnoho živočichů od ptactva až po srnčí zvěř. Také, ale nejen proto, bylo nutné tuto oblast vyčistit od velkého množství odpadků od pet-lahví, plastů, starých sedaček z aut až po běžný domácí odpad.
Po vysbírání množství odpadu se ještě v loňském roce zdálo, že se ti, kdo sem odpad vyváželi, přece jen poučili. Ve větším množství se tady již nevyskytl.
To platilo do letošního jara. V této době v uvedené lokalitě opět nenápadně začala přibývat místa s odpadem. Dnes lze konstatovat, že stav je velmi podobný jako loni na jaře, tedy ještě předtím, než myslivci oblast vyčistili. Jde tedy o dlouhodobý problém. Navíc drzost těchto vandalů je čím dál větší, často už odpad nesypou ani do příkopů, ale zanechávají jej přímo na cestě. Ostatně každý se může na vlastní oči přesvědčit přímo na místě samém.
Je jisté, že pouze výrazná opatření mohou snad pomoci tuto situaci řešit, což se týká nejen této lokality.
Ostatně vedení menších obcí či měst se u nás obecně potýkají s dlouhodobým problémem existence množství černých skládek na svých katastrech. A samozřejmě s nutností tento neuspokojivý stav změnit. Má vůbec smysl stále znovu sbírat odpad, což samo o sobě vyžaduje nemalé náklady, když je toto úsilí vlastně zbytečné? Kdo přesvědčí ty, kteří ve volném čase a zadarmo dělají kus práce pro přírodu, aby vlastně úplně zbytečnou činnost stále opakovali?
Je nutno hledat jiná, účinnější řešení. Dle mého názoru jsou to zejména tato: urychleně v Tovačově dobudovat sběrný dvůr s celoročním provozem, který by sloužil i menším obcím v okolí (potom by se již nikdo nemohl vymlouvat, že nemá určitý druh odpadu kam uložit). Navíc je dokázáno, že v místě kde sběrný dvůr vznikl, se situace zlepšila a černé skládky se postupně podařilo eliminovat.
Příjezdové cesty do problematické lokality uzavřít závorami nebo jiným vhodnýmzpůsobem. Lokalitu pravidelně monitorovat (možnost využití techniky) a zavést přísnější sankce za znečišťování veřejných prostranství, než je tomunyní. Zapojit školní mládež, aby se i ona podílela na pomoci při likvidaci odpadků v přírodě (je to ta nejlepší prevence - ten kdo se sám aktivně zapojí, jistě nebude nevhodným chováním přírodě škodit a navíc bude všímavější vůči místu, kde žije i jeho okolí).
Všichni určitým způsobem využíváme přírodního bohatství, máme tedy na druhou stranu povinnost to přírodě vracet.
Zvláště v dnešní době, kdy ochrana přírody patří k prioritám, je toto více než aktuální problém.
Nelze jen přihlížet tomu, jak někteří z nás ve volném čase přírodě pomáhají a jiní jejich úsilí systematicky maří. Tento stav je naprosto neudržitelný.
Miroslav Pořízek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.