Přihlásit

Jaký je rozdíl mezi nimrodem a myslivcem? (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Zajímalo by mě, zda se potýkáte s problematikou volně pobíhajících a divokých psů? (P. Mlynářová)

Se psy máme obrovské problémy. Zejména v zimním čase při vyšších vrstvách sněhu, kdy je zvěř, stahující se ke krmelcům a nebo jiné potravě, vyhledávána a štvána toulavými psy. Je nutné si uvědomit, že už procházka se psem po lese zneklidňuje zvěř pachem šelmy, které se ona pudově velice obává. To by si měli uvědomit zejména v příměstských oblastech, které velice rádi majitelé psů využívají v kterýchkoliv denních hodinách k venčení psů. Toulaví psi způsobují značné škody zejména na srnčí zvěři jejím uhnáním a stržením.

* Jakou máte doma nejcennější trofej? (Jolana)

Mámdoma pěknou trofej jelena. Jeho odstřel jsem dostal za dlouholetou práci v myslivosti ke svým padesátým narozeninám. Jinak mám více trofejí černé zvěře (třeba lišek) nebo srnčí zvěře, se kterými jsou spojeny nezapomenutelné a velice cenné zážitky.

* Mají nějaký efekt ty kůly se speciální pěnou u silnic? (Petr K.)

Ano. Ta "pěna" je chemická látka, která voní silným lidských potem, čímž využívá strachu zvěře z člověka. Při velice citlivém čichu zvěře, který donese sebemenší vánek, nepřekračuje zvěř hranici pachu, a tím se nedostává přes silnici, kde by mohla být ohrožena dopravou.

* Možná moje otázka zní banálně, ale chtěl bych vědět, jaký je rozdíl mezi myslivcem a nimrodem, především v jejich pravomocích. Nebo se jedná o synonymum? Děkuji. (Karel Vondráček)

Ano, jedná se o synonymum. Oba mají stejné poslání, to znamená pečovat o zachování všech druhů zvěře pro budoucí lidská pokolení a v případě potřeby redukovat přemnožené druhy zvěře tak, aby nezpůsobovaly vyhynutí druhů jiných. Nimrod bylo jméno úspěšného lovce v dobách dávno minulých, a po něm jsou nazýváni i dnešní myslivci.

Celý rozhovor najdete na
www.zdarsky.denik.cz/sedlar

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.