Přihlásit

Sražená zvěř končí na talíři (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělnicko
Mrtvá srna, která v sobotu odpoledne mezi Tišicemi a Červenými Písky nepřežila náraz auta, skončila zřejmě jako delikatesa na řidičově prostřeném stole. Šofér totiž zvíře rychle naložil do kufru svého auta - a ujel. Při svých choutkách si zřejmě neuvědomil, že se z něj v tu chvíli stal pytlák. Navíc ohrožuje zdraví všech, kteří si na zvěřině pochutnají.
Sražená zvířata, která bez života zůstanou ležet pod koly aut, patří nejbližšímu mysliveckému sdružení v daném regionu. "Když dojde na silnicích Mělnicka ke kolizi, a řidič srazí lesní zvěř, musí se obrátit na policii. Ta okamžitě předá zprávu mysliveckému hospodáři honitby, kterého zavazují veterinární předpisy," uvedla Božena Tatarová, jednatelka mělnického mysliveckého spolku. Usmrcená srna by tak měla putovat do nejbližší kafilérie.
Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se labužníci, kteří si odvezou takto usmrcené zvíře, vystavují také riziku nakažení různými nemocemi. "Při neodborném zacházení s masem se mohou do krevního oběhu člověka přenést různé zvířecí infekce," vysvětlil Duben.
Na Mělnicku jsou nejčastější střety se zvířaty především na silnicích mezi Medonosy a Dubou nebo směrem z Byškovic na Prahu. Podle myslivců ale mohou řidiči kolize předvídat, zejména v místech, kde vedou silnice lesem nebo přiléhají k polím. "Kdyby v těchto místech jezdili řidiči podle předpisů, mrtvých zvířat by tolik nebylo," řekla dále Božena Tatarová.
Ani škoda na autech není zanedbatelná, cena za opravu se může vyšplhat do desítek, někdy až stovek tisíc korun.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.