Přihlásit

Problém myslivců: motorkáři (Týdeník okresu Nový Jičín)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Avšak muži v kamizolkách se setkávají i s velkými problémy, především z řad občanů. Nejen že bezohlední lidé ničí v lesích krmelce či posedy na loukách. Do lesů zavítali v poslední době nezvaní hosté z řad fanoušků motorek a čtyřkolek. "Velkým problémem jsou motorkáři, kteří jezdí po revíru. Jednak ruší zvěř a také ničí lesní porosty," postěžoval si Josef Pavelka, předseda Okresního mysliveckého spolku v Novém Jičíně.
Myslivci již také jednali s příslušníky Policie České republiky (PČR), ale ta je proti lesním pirátům bezmocná. Ti totiž v drtivé většině brázdí revíry bez státní poznávací značky a mají helmy s kouřovými skly. Tudíž jakákoliv identifikace jezdců je nemožná. "My sice zavoláme na místo Policii ČR. Ta i když přijede, tak už nemá co řešit," sdělil předseda Pavelka s tím, že motorkáři znají lesy většinou velice dobře a díky technice nemají problém rychle z místa odjet.
Okresní myslivecký spolek v Novém Jičíně eviduje něco málo přes ticís registrovaných myslivců. Předseda spolku Pavelka se domnívá, že jejich počet mírně klesá, avšak situace se velmi těžko odhaduje: "V dnešní době nemusí být myslivec členem Českomoravské myslivecké jednoty . Zaplatí si takzvané povinné ručení u jiné pojišťovny a v tu ránu je z naší evidence," připustil. Povinné ručení myslivců je pojištění odpovědnosti za škody a nehody, ke kterým občas dochází. Aby se nešťastné, někdy až tragické nehody stávaly pokud možno v co nejmenší míře, musí myslivci dodržovat jasná pravidla. "Při honech se nesmí požívat ani alkohol, ani drogy. Když jsou pořádané společné hony, tak kontroly dělá Polici ČR. Kontroluje nejen alkohol, ale také doklady o zbraních a další nutné záležitosti," uvedl Josef Pavelka.
V okrese Nový Jičín je celkem 66 honebních společenstev a 1018 evidovaných myslivců. Ti za celý rok 2007 ulovili 1833 kusů srnčího, 1013 jelenů. Divočáci padli v 452 případech a také 16 muflonů padlo po výstřelu myslivecké flinty.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.