Přihlásit

Zemědělci: černá zvěř ničí úrodu (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesní zvěře je na Valašsku více, než povolují normy. Podle odborníků však není situace zatím nijak vážná. Přesto se také zemědělci na Valašsku musejí čas od času potýkat s problémy, které jim zvěř způsobuje. Ta ničí úrodu na jejich polích.
"Škody bývají zejména na kukuřici, opakuje se to v podstatě každý rok. S vysokou zvěří příliš problémy nejsou, jedná se spíše o černou zvěř, to znamená o kance," uvedl ředitel Agrární komory Valašska ve Vsetíně, Josef Radílek. Problémy s černou zvěří potvrdil také viceprezident Agrární komory České republiky Jindřich Šnejdrla.
V poslední době se však podle něj situace ustálila. "Vsetínský okres, narozdíl od jiných lokalit, je v současnosti těchto problémů spíše uchráněn," sdělil Šnejdrla.

Řešení? Regulace
Řešením je počty zvěře v lesích regulovat. S tím také mimo jiné počítá i ministerstvo zemědělství.
A byl to také jeden z důvodů vypracování Národního lesnického programu, který minulý týden schválila vláda.
"Obsahuje některé body, které lze však již dnes využívat například na základě zákona o myslivosti," poznamenal Dušan Pinďák z oddělení ochrany krajiny a přírody odboru životního prostředí vsetínské radnice.
Podle jeho slov mohou už nyní majitelé lesů a pozemků zasahovat do takzvaného lesnického a mysliveckého plánování, kde se mimo jiné určují také normované a minimální stavy zvěře či odlov.
"Mnozí vlastníci ale o této možnosti vůbec neví," poznamenal Pinďák.
Také on však stávající situaci na Vsetínsku nepovažuje prozatím za vážnou.
"Stavy zvěře jsou sice vyšší a zaznamenáváme lokální problémy s černou zvěří, ale způsobené škody příliš velké nejsou," zdůraznil Pinďák.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.