Přihlásit

Sokolníci z celé Evropy se sešli v Opočně už po jednačtyřicáté (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opočno
Město je až do zítřka centrem jednačtyřicátých sokolnických lovů. Předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek včera na nádvoří opočenského zámku přivítal 120 sokolníků z Evropy, a slavnostně tak zahájil tradiční lovy.

Třicet honiteb
"Letos se zde sešlo kolem tří set účastníků, to znamená nejen sokolníků, ale i přátel sokolnictví. Kromě našich přijeli sokolníci z Německa, Belgie, Rakouska, Polska, Francie a Velké Británie," komentoval zájem o akci Petr Zvolánek.
Po dopoledním nástupu na nádvoří zámku se sokolníci, rozděleni do skupin podle zastoupení dravců, rozjíždějí do revírů. "Je připraveno třicet honiteb na území Královéhradeckého a Pardubického kraje," upřesnil předseda Klubu sokolníků ČMMJ s tím, že dravci jsou v Opočně zastoupeni orlem skalním, sokolem stěhovavým, rarohem, jestřábem lesním a kánětem rudoocasým a Harrisovým.

Propagace města
Kromě slavnostních nástupů a večerních výřadů na nádvoří opočenského zámku si setkání sokolníků může užít i veřejnost. Zítra od 10 hodin je na Vodětínském kopci již tradičně pro veřejnost připravena ukázka výcviku dravců.
Opočenský starosta Štěpán Jelínek si sokolníků váží. "Když se řekne setkání sokolníků, znalý člověk i za hranicemi republiky si okamžitě vybaví Opočno, a to nás těší. Je to tradice, která sem patří. My se proto snažíme sokolníkům vždy připravit ty nejlepší podmínky," reagoval na dotaz Štěpán Jelínek.
Více fotografií ze zahájení lovů na: rychnovsky.denik.cz/lovy

 



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.