Přihlásit

Divoká prasata ohrožují řidiče, na vině jsou cesty za potravou (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ranní a večerní mlhy se uplynulých dnech staly osudné řidičům, kteří měli smůlu při návratu domů a jízdě do zaměstnání.
Nejen mlha, ale i zesílená migrace divokých prasat hledajících potravu budou ještě několik dní velkým nebezpečím také pro řidiče Kladenska a Slánska.

Otřesný zážitek
Své o tom ví čtyřčlenná posádka Škody Felicie, která na odbočce do Kladna na rychlostní silnici 1/7 včera nad ránem narazila do tří divokých prasat.
Bilance nehody je bohužel děsivá. Kromě těžce zraněného řidiče utrpěly vážný úraz ještě i další dvě osoby v autě.
"Řidič felicie narazil krátce před půlnocí do prasat, která na místě zahynula. Bohužel ve tmě a mlze nedokázala střetu zabránit ani řidička daeva jedoucí za felicií. Ta svůj vůz neubrzdila a narazila do auta před sebou. Zraněna nebyla. Škoda na obou vozidlech je předběžně vyčíslena na pětadevadesát tisíc korun," uvedla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.
U obou řidičů byl vyloučen alkohol a nehoda je stále v šetření.

Zranění odvezeni
Vážně zraněné osoby, včetně řidiče felicie, byly převezeny k ošetření do kladenské nemocnice.
"Bližší informace podáváme pouze rodinným příslušníkům, ale mohu vás ujistit, že všichni zranění jsou naživu," uvedl včera dopoledne Kladenskému deníku primář úrazového oddělení Oblastní nemocnice Kladno Jan Deniger.

Nechyběli ani hasiči
Na místě zasahovali hodinu po půlnoci také kladenští hasiči, kteří museli odpojit autobaterie, zlikvidovat vyteklé pohonné hmoty stejně jako kaluže krve.
"Pomáhali jsme také pracovníkům odtahové služby s nákladem. Kolem půl třetí už bylo všechno uklizené včetně prasat, která odvezl pracovník lesní správy," uvedla mluvčí kladenských hasičů Lenka Kostková.
To, že srážky zejména s divočáky budou postrachem řidičů ještě nejméně několik týdnů, potvrdil také předseda Okresního mysliveckého spolku Kladno Vladimír Moravec. "Je to špatné období. Divoká prasata láká na polích zejména kukuřice, která se nyní bude ještě sklízet. Je to pro ně velmi přitažlivé a pro takovou pochoutku dokáží ujít za noc z lesa a přes silnice i třicet kilometrů," řekl myslivec. Podle jeho slov je velmi důležité se mít až do konce sklizně veškerých zemědělských plodin napozoru a vyhnout se tak dalším nepříjemným střetům.

Opatrnosti nezbývá
"Po sklizni se prasata zase stáhnou do lesa. Je dobré na to ale nyní pamatovat, jezdit opravdu velmi opatrně a sledovat jejich oči, které jsou vidět často na dálku. Ne vždy může srážka skončit pouze zraněním," doplnil Moravec.
Od počátku letošního roku napočítali členové tohoto sdružení nejméně pětadvacet kusů zvěře, která zahynula pod koly vozidel na silnicích Kladenska a Slánska.
"Poslední nepříjemnou kolizi tohoto druhu jsem na vlastní kůži zažil před pár týdny v Lotouši, kdy se skupinka tří prasat srazila s Fordem Tranzitem. Bohužel divokými prasaty to nekončí. Srny a zajíci, kteří potřebují sůl, chodí lízat posyp k silnici, a to zejména v zimě," uzavřel Vladimír Moravec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.