Přihlásit

Svatého Huberta, patrona myslivců, uctili mší na Cvilíně (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krnov
Svatý Hubert, patron lovců a myslivců, má v kalendáři svátek 3. listopadu. Před několika lety se ke svatohubertským tradicím přihlásili myslivci na Krnovsku a začali v poutním kostele na Cvilíně pořádat slavnostní mše.
Letošní Svatohubertskou mši na Cvilíně zorganizovala Okresní myslivecká rada Bruntál v sobotu 18. října.
Bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas, který je známý svým vřelým vztahem k myslivosti, se Svatohubertských mší zúčastňuje každoročně. Zasadil se o důležité změny v zákoně o myslivosti, působí jako předseda Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) i jako předseda představenstva myslivecké pojišťovny Halali.
Mši celebroval Josef Goryl, kvadrián minoritského kláštera v Krnově. Hudební doprovod zajistili trubači Lesní správy Jeseník a bohoslužbu zpěvem provázeli sólisté krnovského chrámové sboru sv. Martina. Po mši proběhl u kostela koncert mysliveckých trubačů a představily se zde knihy s mysliveckou tématikou. Na Cvilín se kromě místních příznivců myslivosti vypravili také jejich kolegové z Opavy, Bruntálska a Rýmařovska a objevilo se zde i pár hostů z Polska. Svatohubertský kult je spjat s jelenem, který nechyběl ani v poutním chrámu na Cvilíně.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.