Přihlásit

Srážek aut s lesní zvěří na sklonku roku přibývá (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Na Uherskohradišťsku se za devět měsíců letošního roku stalo dvaapadesát dopravních nehod, které způsobila zvěř. Dokonce jsme zaznamenali během jediného dne - devatenáctého září -čtyři srážky se zvěří, při nichž naštěstí nedošlo ke zranění řidičů ani spolujezdců. Ve dvou případech srazili řidiči srnu, na silnici mezi Stráním a Slavkovem daňka a mezi Starým Městem a Zlechovem se srazilo auto s divočákem," upřesnila hradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková
Příčinou každé dvacáté dopravní nehody je podle Josefa Tesaříka z Policejního prezidia ČR střet řidiče se zvěří. "Pouze dvě promile srážek zavinili řidiči, ty ostatní šly na vrub zvířat," podotkl Tesařík. Řidiči by měli podle policistů i myslivců jezdit zvlášť opatrně po silnicích protínajících lesní porosty. Na nich totiž kvůli přirozené migraci zvěře dochází nejčastěji k dopravním nehodám. "Zejména v podzimních měsících výrazně roste počet nehod, při nichž dochází ke střetům aut se zvěří. Čísla vypovídají o tom, že v říjnu a listopadu se statistické kolonky plní nejrychleji," konstatoval předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek.
Za pravdu mu dávají i pojišťovny, které v podzimních měsících evidují zvýšený počet dopravních nehod se zvířaty. "V drtivé většině se jedná o srážku s lesní zvěří. Nejčastěji ji způsobují zajíci, bažanti, srnčí a černá zvěř. Nejednu havárii způsobila také domácí zvířata, ovce nebo koně. Vážný úraz, ale i velkou škodu na svých strojích si mohou způsobit motocyklisté, když najedou na ježka nebo na mokré vozovce na šneka či žábu," upozornil Václav Bálek z České pojišťovny.
Myslivci upozorňují na to, že spárkatá zvěř se pohybuje v lese i na polích v tlupách a přes silnici obvykle přechází hned několik kusů za sebou. "Při spatření jednoho srnce, divočáka nebo jelena na silnici by měl řidič počítat s tím, že za ním může jít další kus zvěře. Řekl bych, že srážek se spárkatou zvěří na padesátce v poslední době spíše ubylo, než přibylo," naznačil vedoucí Lesní správy Buchlovice Zdeněk Zálešák. Netajil se ale tím, že k častému střetu aut se zvěří dochází na okresních silnicích, které vedou lesními porosty.
"Dost často vidím na silnicích přejeté ježky, kočky a psy. Dlouho nezapomenu na Štědrý den v roce 2005. Řidič tenkrát srazil v Chřibech jelena a já mu pomáhal odstranit následky havárie," dodal Zálešák.
Střetu se zvěří se ale někdy zabránit nedá. Odborníci doporučují přibrzdit a do zvířete raději narazit než riskovat úhybný manévr s "výletem" mimo silnici. Ten by mohl způsobit daleko větší škodu. "Každé setkání se zvěří může být jiné. Nejčastější příčinou střetů se zvěří je rychlá jízda v lesních úsecích a nerespektování dopravní značky, která upozorňuje na častý výskyt zvěře," dodal učitel autoškoly Vojtěch Brázda.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.