Přihlásit

Zviditelni se, rakouský myslivče! (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zviditelni se, toto heslo neplatí jen v dopravním provozu. Také hornorakouští myslivci jdou nejnověji na hony s reflexními oranžovočervenými páskami na kloboucích, aby omezili nehody," napsal deník OÖ-Nachrichten.
Uvádí, že do poloviny prosince bude jen v Horních Rakousích 1500 honů. Při nich je každoročně uloveno 156 000 zajíců, bažantů, koroptví, divokých kachen a škodné.
"Bezpečnost je ale důležitější než lovecký úspěch," připomíná deník tradiční slova prezidenta mysliveckého svazu Seppa Brandmayra ze školení mladých adeptů myslivosti. Často je třeba se ve vteřině rozhodnout, zda se smí vystřelit nebo ne.
"Právě při honech signální páska na klobouku velice pomáhá k tomu, aby nebyli přehlédnuti jiní myslivci v terénu," píše list. Zmiňuje, že honci jsou už dlouho vybavováni varovnými vestami.
"Uvážíme-li, že na lovy chodí kolem osmnácti tisíc myslivců, jsou nehody naštěstí velmi vzácné," míní v deníku Wolfgang Pfeil, provozní ředitel Hornorakouské pojišťovny, u které jsou myslivci loveckým lístkem automaticky pojištěni.
Loni v zemi došlo ke 132 škodním případům. "Nejčastěji jde o konflikty loveckých psů a o poškození cizí věci zbloudilou střelou nebo broky. Ke střelným poraněním dochází podle Pfeila ročně jen dvakrát nebo třikrát," konstatují OÖN.
Zástupce zemského prezidenta mysliveckého svazuGerhard Pömer ujišťuje, že zacházení se zbraní věnuje svaz při mysliveckých zkouškách maximální pozornost. K prověrkám přichází každoročně kolem 500 myslivců ve věku 35-40 let. Kolem patnácti procent jich propadne.
"Absolutně už nebude tolerován alkohol," ujišťuje v deníku Pömer. Časy, kdy si dal člověk před honem loka z placatky, už jsou prý dávno pryč, žádný mistr honu by dnes nepřipustil účast podnapilého.
"Pokud myslivec zaviní v opilosti nehodu, může ho to přijít draho, v takovém případě od něho pojišťovna vyžaduje náhradu," vysvětluje v lineckém listě Pfeil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.