Přihlásit

Kontroly zbraní a alkoholu při lovech jsou již běžnou praxí (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko
Během hlavní lovecké sezony, která začíná v září a končí koncem roku, provede policie zhruba 40 kontrol mysliveckých honů v regionu. "Náhodně vybraní myslivci absolvují i orientační zkoušku na požití alkoholu," vysvětluje vedoucí inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy Petr Kopecký.
"Na dohledovou činnost ohledně zbraní při honech pamatoval již zákon 288 z roku 1996, ale tehdy kontroly nebyly tak časté. K jejich zintenzivnění došlo až s novým zákonem 119/2002, který vešel v platnost od ledna 2003," zavzpomínal Petr Kopecký z rychnovského Okresního ředitelství Policie ČR s tím, že letos již mají za sebou deset kontrol.
"Ty provádějí nejen inspektoři pro zbraně, ale pomáhají nám i policisté z obvodního oddělení. Na honu si namátkově vybereme pět až šest myslivců, kteří nám musejí předložit doklady o zbraních, a pak následuje orientační dechová zkouška na alkohol," uvedl vedoucí inspektorátu, podle kterého zatím poslední případ zbytkového alkoholu evidovali před třemi roky. Přestupek myslivce byl řešen ve správním řízení.
"Kontrolu však můžeme provádět nejen před honem, ale i v jeho průběhu či na konci," upozornil Petr Kopecký.
"Na honech se pohybuji od roku 1972 jako trubač. Doposud však nepamatuji případ, že by myslivec pod vlivem alkoholu zneužil zbraň. Za tu dobu jsem byl dvakrát svědkem přirozeného úmrtí, kdy myslivec na honu skonal, a to nemluvím o odraženém broku. To jsou však náhody, které se stávají, ale nikoliv proto, že by byl myslivec neopatrný, nebo dokonce opilý. To si nikdo nedovolí a je to podporováno i osvětou," reagoval na náš dotaz hospodář Mysliveckého sdružení Včelné v Rychnově nad Kněžnou Pavel Ješina.
Jak doplnil, panák kořalky pro zahřátí k myslivosti patří, ale až po lovu. "Náhodné kontroly na alkohol při honech opravdu jsou, ale já mám pocit, že se to až přehání.
Když někde stojí čtyři myslivci pohromadě, hned je kontroluje policista," míní Ješina.
Jsou policejní kontroly na honech opodstatněné? Diskutujte na: rychnovsky.denik.cz/lov

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.