Přihlásit

Slovácko: příroda blázní, padají teplotní rekordy (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Kvetou blatouchy, objevují se larvy mloků a padají teplotní rekordy. To jsou unikátní projevy přírody na Slovácku z posledních dnů. Nejteplejším dnem bylo pondělí, kdy meteorologové naměřili teplotní rekord ve Starém Městě.
"Ve Starém Městě jsme v pondělí naměřili nejvyšší teplotu 19,7 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1970 tam byl 17,8 stupňů. V úterý jsme naměřili 18,4 stupňů Celsia. Před 45 lety byla nejvyšší teplota 18 stupňů," prozradila Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvetou blatouchy, mloci kladou larvy
Divy dělalo počasí také v přírodě, a to hlavně v Bílých Karpatech. "Při takto teplém počasí se rostlinám i živočichům daří dobře. Dokonce jsem objevil kvetoucí blatouchy a také larvy mloků, které bývají vždycky až na jaro," poznamenal přírodovědec a fotograf Lubomír Pospěch. Problémem je podle něj velké sucho. Stále větší pokles hladiny pozoruje prý u studánek.

Fauna i flora teď potřebuje vlhkost
Rostliny a živočichové se podle odborníků lépe připraví na zimu, když je vlhko. Za pravdu mu dal také nivnický mykolog Vladimír Novotný. Kdyby zapršelo, je nyní podle něj ideální počasí pro růst hub. "Teplo sice vytváří dobré podmínky pro růst praváků, ale už je opravdu moc sucho, a tak by bylo dobré, aby zapršelo. To by pak bylo ideální a dařilo se i suchohřibům. Naopak penízovky rostou mnohdy i v mrazu," dodal Novotný. Houbám se podle Pospěcha daří oproti nížinám trochu lépe v Karpatech. Ani tam jich však kvůli suchu moc v těchto dnech už neroste.

Netradičně teplé počasí má vliv také na živočichy v lesích. Podle myslivců jim však extrémní teplo, které nyní panuje, nijak neškodí, spíše naopak. "K žádným neobvyklým situacím zatím v našem revíru nedošlo. Srny i další zvířata mají díky teplu alespoň dostatek potravy a lépe načerpají energii na přečkání zimy, která jistě přijde. Pokud vím, ptáci už odletěli a na Slovácko už dorazily také divoké husy a havrani," sdělil člen Mysliveckého spolku Kostelany nad Moravou Ivan Mařák. Radost z extrémně teplého počasí má správce Archeoskanzenu Modrá Lubomír Sláma. Ten oproti minulým rokům brány historického areálu stále ještě nezavřel. "Většinou zavíráme podle počasí a hlavně podle zájmu veřejnosti. Většinou už máme od konce října definitivně zavřeno. Nyní ale v archeoskanzenu jsme a rádi přivítáme ty, kteří k nám najdou cestu," vyjádřil se Sláma.
Teplé kabáty tak odkládali všichni ti, kteří se ráno do práce pořádně oblekli. "Počasí je úžasné. Po chladnu, jaké bylo v září, jsem už čekala sníh a mrazy a místo toho jsem mohla strávit celý víkend venku na kole," poznamenala dvaatřicetiletá Jarmila Horká z Uherského Hradiště.
Ve středu se teploty na Slovácku vyšplhaly mezi šestnáct a osmnáct stupňů, ve čtvrtek bylo oblačno až polojasno a nejvyšší denní teploty čtrnáct až sedmnáct stupňů Celsia. "Dnes má být na území Slovácka převážně zataženo a slabý déšť. Nejnižší noční teploty osm až dvanáct stupňů, nejvyšší denní dvanáct až patnáct stupňů Celsia," prozradila Záluská.

***
Předpověd počasí na víkend na Slovácku: Podobné počasí jako dnes by mělo na území Slovácka panovat také ve dnech volna. Meteorologové očekávají velkou oblačnost, slabé srážky a odpolední teploty o něco nižší, okolo dvanácti stupňů Celsia. Průměrné maximální teploty začátkem listopadu v nížinách Slovácka jsou osm až deset stupňů Celsia, takže i když se bude pozvolna ochlazovat, ještě o víkendu budeme dva až čtyři stupně nad normálem.
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.